Najveći broj naših maslinara već je usvojio osnovne korake u uzgoju kvalitetnog i zdravog ploda kao osnovnog preduvjeta za proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete. Zdravi plod ubran u optimalnom stupnju zrelosti i odmah prerađen odgovarajućim tehnološkim postupkom garancija je za dobivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U ovom trenutku dobiveno ulje potrebno je ispravno skladištiti i pokušati što duže vremena očuvati njegov sastav i visoku kvalitetu koju ima neposredno nakon izdvajanja iz ploda masline, piše Maslinar.
Prostorni uvjeti
Poznato je kako pri čuvanju ulja moraju biti zadovoljeni osnovni uvjeti samog prostora za skladištenje. Prije svega ulje je potrebno zaštititi od utjecaja svjetla, zraka (kisika) i povišene temperature.
Brže starenje
Upravo povišene temperature potiču razvoj oksidacijskih procesa u ulju koji neposredno ubrzavaju reakcije nastajanja slobodnih radikala. Povećanjem temperature od 10˚C u odnosu na sobnu temperaturu dolazi do udvostručavanja brzine oksidacijskih reakcija, što ima za posljedicu dvostruko brže starenje ulja.
Niske temperature značajno utječu na udjel biofenola u maslinovom ulju. Drastično i naglo snižavanje temperature (ispod -20 ˚C) rezultira smanjivanjem udjela fenolnih spojeva i kao posljedica toga smanjuje se trajnost ulja. Kod maslinovih ulja s početnim najvećim udjelom fenolnih spojeva prilikom smrzavanja dolazi i do najvećeg gubitka fenola.
Utjecaj svjetlosti
Izraženo snižavanje temperature prilikom skladištenja stoga ima za posljedicu konačno smanjivanje količine antioksidansa i nemogućnost povratka u početno fizičko stanje, čak i u trenutku kad ulje dosegne sobnu temperaturu.
Idealni inoks
Maslinovo ulje skladišteno u mraku slabije oksidira od ulja izloženog dnevnom svjetlu (što znači da čuvano u tami ulje ima produženi rok skladištenja), a još slabije od ulja izloženog sunčevoj svjetlosti. Idealni spremnik za čuvanje maslinovog ulja izrađen je od inoks čelika, koji štiti ulje od štetnog utjecaja svjetla.
Izvor: Maslinar
Foto: Pixabay