Sorta koja daje odlično ulje
- Maslinar
Ova je sorta na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske, a osim levantinka naziva se i šoltankom. Legenda kazuje da ju je donio pomorac s „levanta“ iz Grčke, a njezin sinonim da se prvo udomaćila na otoku Šolti, a kasnije i po cijeloj Dalmaciji, gdje je poznata kao dugovječna sorta obilnog i redovitog ploda, piše Maslinar.
U sklopu nedavnih natječaja iz tzv. Vinske omotnice bilo je moguće financirati i nabavu drvenog inventara vinskih podruma, što uključuje i hrastove bačve. Gruba procjena kaže da je bilo 50-ak takvih prijava, ali da je gotovo 90 posto tih vinara u zahtjevu navelo da traži bačve proizvedene od - francuskog hrasta. Isto dakako iz tržišne utakmice izbacuje domaće bačvarije, hrvatske proizvođače, a promiče uvoznike, piše Agroklub.
Sve o korovima u masliniku
- Maslinar
1. JESU LI KOROVI ŠTETNI?
Naši su stari vodili računa i brinuli se o svakojakim vrstama divljih biljaka, dobro znajući da korov mnogo više doprinosi zaštiti tla nego što mu šteti. Upravo te divlje trave, koristili su kao hranu i lijek, ne samo za vlastito tijelo, već i da nahrane i obnove tlo, jer one, duboko uronjenim korijenom izvlače iz tla na površinu elemente koje su izvan dosega kultiviranih biljaka, piše Maslinar.
Kako precijepiti odraslu maslinu
- Maslinar
Cijepljenje, odnosno navrtanje maslina, jedan je od vegetativnih načina razmnožavanja maslina, a predstavlja spajanje dijelova dviju maslina. Prvi dio je podloga, na koju cijepimo, a drugi dio koji cijepimo nazivamo plemkom. U hrvatskom maslinarstvu se najviše, kao podloga, koristi naša najraširenija sorta Oblica, piše Maslinar.
O uvozu nekvalitetnog ulja
- Maslinar
Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić propituje štetne ugovore o uvozu maslinova ulja lošije kvalitete koje ide na police stranih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, piše Maslinar.
Među patogenima koji uzrokuju bolesti maslina, osim gljiva, virusa i bakterija mogu se pojaviti i fitoplazme. Fitoplazme su prokariotski mikroorganizmi (Mollicutes) koji su svrstani u bakterije bez stanične stijenke i smješteni su unutar provodnih snopova (floema) zaraženih biljaka, uzrokujući fiziološke i patološke promjene. Na maslini su prvi put dokazane 1996. godine na području središnje i sjeverne Italije, piše Maslinar.
Stručni suradnik Maslinara, dr. sc. Kristijan Franin piše o tome kako točno dolazi do najznačajnije gljivične bolesti masline, paunovog oka te kako se boriti protiv njega, piše Maslinar.
Osim što je jako ukusan i bogat mineralima i vitaminima, bob obogaćuje tlo dušikom, pa ga je uistinu korisno posaditi u masliniku.
Pravilna i izbalansirana gnojidba može smanjiti intenzitet zaraze paunovim okom. Kada govorimo o gnojidbi treba biti posebno oprezan kod primjene dušika jer prekomjerne količine pridonose osjetljivosti biljke na ovu bolest. Isto tako maslini treba osigurati dovoljne količine kalija, piše Maslinar.
Zaraženi alat širi rak masline
- Maslinar
Mr. sc. Stanislav Štambuk ističe kako je iznimno važno dezinficirati alat prije svake rezidbe, a zaražene dijelove masline odmah treba ukloniti i spaliti, piše Maslinar.
Prije sadnje novih maslina obavezno treba očistiti teren od starog korijenja koje naseljavaju razne gljivice i koje se mogu naseliti na korijenje novih maslina i uništiti ga, piše Maslinar.
I dok Vlada najavljuje novi, povećan broj prehrambenih artikala kojima će se ograničiti cijena, a iz Udruge Glas poduzetnika upozoravaju da to nije lijek za inflaciju te pozivaju na smanjenje PDV-a, reagirali su i sami poljoprivrednici, piše Agroklub.
Najradikalniju i najtežu rezidbu, iz panja i guke, koja se obavlja u zimskim mjesecima, stručno je pojasnio pok. dipl. ing. Dobroslav Elezović u knjizi Rezidba maslina, piše Maslinar.
Ekološko maslinovo ulje (ili organsko maslinovo ulje) jest vrhunski proizvod dobiven od maslina koje su uzgajane bez upotrebe kemijskih sredstava poput pesticida, herbicida, umjetnih gnojiva ili drugih sintetičkih kemikalija. Osim toga, u njegovoj proizvodnji se primjenjuju postupci koji štite okoliš i održavaju biološku raznolikost. Ekološki uzgoj maslina i proizvodnja ulja podliježu strogim pravilnicima i certifikacijama koje osiguravaju kvalitetu proizvoda, piše Maslinar.
PREDSTAVLJAMO ISTARSKU BJELICU, KASNU SORTU KOJA RAĐA STALNO I OBILATO, A PLODOVI NA STABLU MOGU OSTATI SVE DO SIJEČNJA
Istarska bjelica poznata je još pod nazivima Bjelica, Belica, Zlatna Belica, Plemenita Belica, Slovenska belica, Bianchera, Bjankera, Bianca Istriana i na sortnoj je listi maslina RH i Slovenije, piše Maslinar.
Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan je kada se tradicionalno sije božićna pšenica (ako već niste na blagdan svete Barbare, 4. prosinca). Prema narodnom vjerovanju, iznikla pšenica u posudi postavljena na obiteljskom stolu u sredini zime daje osjećaj života, nade i budućnosti, a njezina gustoća, boja i sam izgled pokazuju kakava će biti naredna godina, dobra ili pak lošija. Što je pšenica gušća, zelenija, takva će biti i godina - rodna i bogata. , piše Agroklub.
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura, piše Agroklub.
Pretakanje mladog maslinovog ulja je važan proces u proizvodnji maslinovog ulja koji osigurava njegovu kvalitetu i dugovječnost. To je postupak pretakanja maslinovog ulja iz prve posude (obično iz rezervoara ili spremnika nakon prerade) u drugu, čišću posudu, kako bi se uklonile čestice, talozi i druge nečistoće. Pretakanje također pomaže u očuvanju svježine i okusa mladog maslinovog ulja, sprječavajući njegovu oksidaciju i kvarenje. Ovaj proces je osobito važan za mlado maslinovo ulje, koje je izuzetno osjetljivo na vanjske uvjete, piše Maslinar.
Gledajući u proizvodne rezultate i iskorištenja namjenskih fondova nameće se pitanje - jesu li vinogradari i vinari odustali i od Vinske omotnice?!, piše Agroklub.
Berba je gotova, ali maslinu treba nahraniti. Ili ipak ne? Na to pitanje odgovaramo u ovome tekstu, piše Maslinar.
- PORTALOVA ANKETA: Za koga ćete glasati u nedjelju na lokanim izborima?
- UŽIVO! Obrađeno je svih 21 biračkih mjesta, pogledajte rezultate
- Kaštelani proslavili Dan državnosti: U dobrom raspoloženju slavilo se uz koncert Alena Nižetića
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 25. svibnja
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 8. lipnja
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 1. lipnja
- Provjerite kako rade trgovine u Kaštelima na Dan državnosti
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 18. svibnja
- HDZ je pobjednik lokalnih izbora, Denis Ivanović dobio treći mandat
- Devastirana plaža na Resniku: Grad naložio vraćanje u prvobitno stanje, čeka se odgovor Ministarstva
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 8. lipnja
- Devastirana plaža na Resniku: Grad naložio vraćanje u prvobitno stanje, čeka se odgovor Ministarstva
- Neočekivani prizor na željezničkoj stanici u Starom: Zavezano magare ostavljeno bez nadzora
- Jeftina namirnica rješava ispucale pete, kurje oči i gljivice na stopalima
- Besplatni pregledi madeža u STOP SHOP-u Kaštel Sućurac
- Završena velika nagradna igra Ribole! Mazda CX-30 odlazi u Kaštel Štafilić
- Veliko međunarodno priznanje za kardiologiju KBC-a Split
- Grad daje u zakup prostor u Lukšiću
- Nekadašnji svečani kameni ulaz u najstariji park u Kaštelima, danas je samo podsjetnik na prošlost (FOTO)
- Kaštelanske plaže spremne za turističku sezonu