Popularno-znanstveni priručnik za postizanje idealne težine i očuvanje zdravlja "Hrana - Što bismo trebali jesti?" Marka Hymana, u kojemu taj autor razbija uvriježene zablude o hrani, objavljen je u izdanju Školske knjige.
Knjiga čitatelje uči kuhati cjelovitu hranu prema brzim i zdravim receptima koje je Mark Hyman, liječnik s 35-godišnjim iskustvom, uvrstio u sedmodnevni peganski jelovnik – kombinaciju paleo i veganske prehrane. Vodič nudi iscrpnu analizu dvanaest skupina namirnica, među kojima su meso, jaja, mliječni proizvodi, riba, žitarice, mahunarke, povrće, voće, orašasti plodovi i sjemenke, šećeri i zaslađivači.
Autor najprije predstavlja znanstvene činjenice, zatim upozorava na što je potrebno obratiti pozornost pri kupnji i pripremi namirnica te izdvaja što bismo trebali jesti, a što izbjegavati. Ovaj vodič sažima znanstvene spoznaje zagovornika funkcionalne medicine Hymana, koji tvrdi da "postoji način da se izađe iz ovisnosti" o industrijskim proizvodima koji sliče hrani, i koji utječu na kemiju mozga, kao što je šećer.
Prvi je korak povratak kuhanju u vlastitom domu iz kojeg nas je, prema riječima Marka Hymana, istjerala prehrambena industrija koja je "odgojila najmanje dvije generacije koje ne znaju kako skuhati obrok od pravih namirnica", kaže Hyman, te ističe da je sustav industrijske prehrane "preuzeo naša tijela, umove i duše” oduzimajući nam temeljno ljudsko pravo na zdravlje", kaže se u priopćenju izdavača.
"Prikazom jednostavnih prehrambenih načela pokazuje što znači hraniti se zdravo, kako hranu upotrijebiti kao lijek te koji su dodatci prehrani važni za zdravlje i ozdravljenje", napominje urednica hrvatskog izdanja knjige Ružica Miljanić, prema priopćenju.
Hyman u knjizi nudi trinaest savjeta: treba se kloniti šećera, jesti većinom biljke, no paziti se voća, kloniti se pesticida, antibiotika, hormona, namirnica s genetski modificiranim organizmima. Tvrdi i da treba jesti hranu sa zdravim mastima, i kloniti se većine biljnih ulja, uključujući ulja orašastih plodova i sjemenki.
Konzumacija mliječnih proizvoda treba biti ograničena, kao i mesa i proizvoda životinjskoga porijekla, a riba treba biti iz odriživoga uzgoja ili iz uzgoja s malom količinom žive.
Izbjegavati valja i gluten, kao i cjelovite žitarice bez glutena, mahunarke treba jesti samo povremeno, a na kraju Hyman savjetuje i testirati se na intolerancije na hranu za personalizirani pristup sastavljanju idealne dijete.
Knjigu je s engleskoga prevela Mirjana Paić-Jurinić.
Foto: ilustracija