Boja žumanjka može jako varirati od jajeta do jajeta, od bogate narančaste do svjetlije žute. Postoji niz čimbenika koji mogu potamniti ili posvijetliti nijansu žumanjka, piše N1.
Dr. Emma Laing, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, navodi da prehrana kokoši igra ulogu u boji žumanjka.
“Kokoši koje jedu i kukce u travi ili iz zemlje vjerojatno će proizvoditi jaja s tamnijim žumanjcima. Starost i zdravlje kokoši te sezona proizvodnje jaja također mogu utjecati na boju žumanjka”, dodala je.
Jesu li tamnožuti žumanjci zdraviji?
Ljubitelji jaja koji tvrde da što je žumanjak tamniji, to sadrži više hranjivih tvari nažalost nisu u pravu, kaže Laing.
“Kokoši koje konzumiraju veliku količinu karotenoida u prehrani ili jedu raznovrsniju hranu mogu proizvesti jaja koja su bogatija hranjivim tvarima. Međutim, boja žumanjka neće uvijek na to ukazivati”, pojasnila je.
Drugim riječima, čak i kokoši koje jedu jako zdravu hranu bogatu hranjivim tvarima mogu proizvoditi žumanjke raznih nijansi, piše RealSimple.
Kako odabrati najzdravija jaja?
Općenito, jaja su sama po sebi vrlo hranjiva, bez obzira koje vrste kupujete. Ona su bogata proteinima, mastima, vitaminima B, A, K i D, mineralima kao što su željezo, jod, selen, fosfor i cink.
Da biste odabrali najzdravija jaja, treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika, a jedan od njih je razred jaja koji ukazuje na karakteristike ljuske, žumanjka i bjelanjka. Jaja s ocjenom AA ili A ukazuju na višu kvalitetu.
Veličina jajeta također igra ulogu – veće jaje znači više hranjivih tvari u ljusci.
Izvor: N1
Foto: Pixabay