Boza potječe iz Turske, iz vremena Otomanskog carstva, a vjerovalo se da ovo piće staro više od tisuću godina daje snagu organizmu, prenosi N1.
To je osvježavajuće, bezalkoholno piće koje se dobiva fermentacijom vodene otopine kukuruznog brašna, kvasca i šećera. Sok je guste strukture, mutan i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje.
Bogata je vitaminima A, B i E, kao i željezom. Sadrži i veliki broj korisnih bakterija, pa je posebno dobar za sportaše, trudnice i rodilje. Idealan je za imunitet.
Trenutačno pomaže kod iscrpljenosti, dehidracije i mamurluka. Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti kod kuće, piše Krstarica.
Trebate:
500 grama neprosijanog kukuruznog brašna
5 litara mlake vode
20 grama kvasca
500 grama šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u veliki lonac, dodajte 5 litara vode i ostavite “prenoćiti”. Ujutro stavite na štednjak i kuhajte dva sata uz povremeno miješanje. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji par sati.
Nakon toga u smjesu umiješajte kvasac razmućen s malo mlake vode, pa opet ostavite “prenoćiti” do sljedećeg dana. Sutradan tekućinu procijedite kroz gazu i dodajte šećer.
Po želji piće možete ukrasiti cimetom u prahu.
Izvor: N1
Foto: Pexels