Luk je neizostavan dio naše kulinarske tradicije, a tako je i u većini europskih zemalja. Luk se jedan od ključnih sastojaka u salatama, a koriste se i kao začin. Njegova svojstva su povoljna po ljudsko zdravlje i odavno su poznata, piše N1.
Ono kod čega mnogi griješe kada je riječ o konzumiranju luka jest čišćenje, odnosno bavanje ljuske ili kore luka, koja je bogata brojnim hranjivim tvarima.
Ljuska luka je bogata antioksidansima i brojnim drugim zdravim tvarima. Možete je koristiti i u pripremi variva ili juha i to tako da samo tijekom kuhanja ubacite jednu ili dvije glavice u lonac.
Luk se pokazao učinkovitim u snižavanju visokog šećera u krvi, a također je primijećeno da zaustavljanje krvarenje iz nosa i jača imunitet zahvaljujući vitaminu C.
Istraživanja su pokazala da luk sprječava i kontrolira formiranje polipa, da se bori protiv virusa, liječi psorijazu i zaustavlja pojavu herpesa.
Izvor: N1
Foto: Pixabay