Kako mu i ime otkriva, semifreddo je "napola smrznut" desert, a Talijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim okusima su čokolada, kava, limun, pistacija i šumsko voće, piše Punkufer.
Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ako volite kombinaciju voća i pistacija, provjerite recept chefa Jamieja Olivera za semifreddo sa pistacijama. Prema želji, pistacije možete i zamijeniti kakvim drugim, omiljenim orašastim plodovima. Budući da recept sadrži sirova jaja, koristite ona kojima poznajete podrijetlo i sigurni ste da nema opasnosti od salmonele.
Volite li više okus kave nego šumskog voća, isprobati možete i talijanski recept semifreddo za koji vam jaja nisu potrebna.
Sastojci za voćni semifreddo:
400 g malina ili šumskog voća 75 g šećera u prahu 3 jaja 400 ml vrhnja za šlag 75 g sjeckanih pistacija sol
Priprema voćnog semifredda:
Stavite metalni kalup za kruh od 1,5 l u zamrzivač da se ohladi. Polovicu malina stavite u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Protisnite pire od malina kroz sito. Stavite šećer i žumanjke u posudu za mikser pa izmiksajte nastavkom za pjenjaču dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu pa stavite na stranu. Izmiksajte vrhnje u šlag pa prebacite u drugu posudu. U zdjelu miksera dodajte bjelanjke i prstohvat sitne soli te miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nježno umiješajte šlag i snijeg u smjesu žumanjaka. Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola smjese. Žlicom prelijte pola umaka od malina pa pospite polovicom pistacija i polovicom preostalih svježih malina. Ponovite postupak slaganja s preostalim semifreddom i umakom od malina, zatim pospite preostalim pistacijama i svježim malinama. Zamrznite na pet sati ili preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, izvadite semifreddo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša. Podijelite u zdjelice i odmah poslužite.
Sastojci za semifreddo od kave:
25 g instant kave u granulama 20 ml hladnog mlijeka 100 g kondenziranog mlijeka 500 ml zaslađenog vrhnja za šlag čokolada za ukrašavanje
Priprema semifredda od kave:
Pomiješajte kavu i hladno mlijeko pa dobro izmiješajte i ulijte kondenzirano mlijeko i ponovno promiješajte. Ohlađeno vrhnje kratko izmiksajte dok se malo ne zgusne pa dodajte smjesu od kave i nastavite miksati dok se ne zgusne do kraja. Metalni kalup nauljite i položite u njega plastičnu foliju. Stavite smjesu za semifreddo u kalup i ostavite u zamrzivaču na dva načina. Preokrenite kalup, skinite foliju i posipajte naribanom čokoladom.
Izvor: Punkufer
Foto: ilustracija