Ova galette, jednostavna i domaća vrsta slobodno oblikovanog pita, savršen je način za upotrebu tih kupina iz živice u jesen, ili bilo koje koje ste ostavili u zamrzivaču. Poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
Sastojci
- 240g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 60g mljevenih badema
- naribana korica i sok jednog limuna
- 140g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 5 žlica ledene vode
- 500g kupina, smrznutih ili svježih
- 50g šećera u prahu
- 1 žlica kukuruznog brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žumanjak , istučen
- sladoled od vanilije po želji
Način pripreme
Stavite brašno, mljevene bademe i maslac u mikser i miksajte dok smjesa ne postane pjeskovita i ne podsjeća na krušne mrvice. (Ovo možete učiniti i ručno, samo traje malo duže.)
Postepeno dodajte 1 žlicu limunovog soka i ledenom vodu dok se smjesa ne spoji u mrvičastu, oblikovatljivu teksturu, pulsirajući u kratkim naletima. Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u lopticu. Stavite ga u zatvorenu plastičnu kutiju i ohladite tijesto u hladnjaku 30 minuta, piše bbc.co.uk.
Predgrijte pećnicu na 200C/180C Ventilator/Plin 6 i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
Stavite kupine (ako koristite zamrznute, ostavite ih zamrznute), sav šećer osim malog dijela za posipanje, kukuruzni škrob, cimet i koru limuna i preostali limunov sok. Lagano pomiješajte.
Na čistoj pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 5 mm koristeći valjak za tijesto. Prebacite na posudu za pečenje (tijesto će u ovom trenutku prelaziti rubove).
Žlicom stavite smjesu kupina u središte, ostavljajući barem 5 cm/2 inča ruba sa svih strana. Podignite rubove tijesta prema unutra, idući oko cijele pite, preklapajući kako idete, kako biste stvorili koru. Na vrhu bi trebalo biti znatno otvorenje.
Premažite sa umućenim žumanjkom i pospite preostalim šećerom.
Pecite 35 minuta - pazite na galette i ako brzo potamni, prekrijte folijom za preostalo vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu pećnice.
Poslužite u kriškama vruće sa kuglicom kvalitetnog sladoleda.
Više pročitajte na bbc.co.uk.