Kada u kuhinji i hladnjaku nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka. Ovaj je recept posljednjih tjedana pravi internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser, ni pećnica, prenosi Zadovoljna.hr.
Naime, on se peče u tavi na štednjaku ili ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweets koji je dosad skupio 29 milijuna pregleda.
Sastojci za nadjev:
- 2 velike jabuke
- 30 grama maslaca
- 30 grama šećera
- cimet po želji
Sastojci za tijesto:
- 1 jaje
- 30 grama šećera
- 8 grama vanilin-šećera
- 30 ml ulja
- 150 grama jogurta
- 140 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo
Priprema kolača od jabuka:
- Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite koštice te naposljetku narežite na ploške.
- Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
- U tavi rastopite maslac i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte sa špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.
- Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjurom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga izručiti na tanjur. Zatim ga jednostavno s tanjura opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta.
Dobar tek!
Više pročitajte na Zadovoljna.hr.
Foto: Pexels