Stručnjaci su objavili koja vrsta hrane najgore utječe na zdravlje vašega mozga.
Budući da će otprilike svaka dva do tri Amerikanca doživjeti kognitivno oštećenje nakon što navrše 70 godina, razumljivo je da je pronalaženje načina za održavanje zdravlja mozga mnogima na prvom mjestu. A jedan od načina da to učinite je smanjenje unosa nekih od najgorih namirnica za zdravlje mozga.
“Održavati optimalno zdravlje mozga znači minimizirati upalu i izloženost toksinima”, objašnjava neurolog Dale Bredesen za portal Eat This. Dodaje kako unos određenih namirnica šteti zdravlju našeg mozga, a jedna od njih posebno je opasna te preporučuje da ju izbjegavamo koliko je god to moguće. Radi se o prženoj hrani.
“Sve što je prženo u dubokom ulju sigurno ima dobar okus. A ono zadovoljavajuće hrskanje u kojem uživate nakon što zagrizete svoju prženu hranu je nešto što je teško zamijeniti. Ali često jedenje pržene hrane, poput pečene piletine, ne čini uslugu vašem mozgu. Rezultati meta-analize objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazali su odnos između većeg unosa pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema. Ako ne možete bez malo hrskavog mesa na piletini, pokušajte je panirati i ispeći umjesto prženja u dubokom ulju”, preporučuje Eat This.
Spomenuti portal objavio je još šest vrsta hrana koje biste trebali izbjegavati ako brinete o zdravlju svojega mozda, a riječ je o gumenim bombonima, ribi sabljarci, hot-dogu, brzoj hrani, krafnama i keksima.
Foto: Pixabay
Izvor: N1