Teflon je skraćeni naziv od tetrafluoretilena, a radi se o jednom od najstabilnijih organskih spojeva. Ima veliku toplinsku postojanost i otporan je na djelovanje kemikalija. Od njega se rade tave, ali i brtvila, cjevovodi, ventili, a koristi se i kao protukorozijska zaštita za medicinske instrumente.
Najpoznatija upotreba teflona je ipak ona u kućanstvu, točnije u kuhinji. Koristi se kao premaz na tavama ili loncima pri čemu sprječava lijepljenje hrane za površinu. Ipak, odavno se postavlja pitanje oko otrovnosti ovog materijala za ljudski organizam, a odgovor je nešto složeniji.
Što je teflon?
Teflon je ime za politetrafluoretilen (PTFE), odnosno za vrstu plastike koja se dodaje na različite predmete kako bi se stvorila površina koja je vodootporna, protukorozijska i neprijanjajuća. On zapravo služi kako bi odvojio sam proizvod i druge elemente koji ga mogu oštetiti.
Prvi je puta napravljen 1930-tih godina, a sastavljen je od atoma ugljika i fluora. Od njega se rade tave, oblozi za žice i kablove, zaštite za tepihe i tkaninu, ali i vodootporna tkanina za odjeću, kao što su kabanice.
Zbog čega je teflon dobar?
Teflon je posebno popularan po svojoj upotrebi kod kuhanja. Od njegu su napravljeni premazi tava ili lonaca kako se hrana ne bi lijepila. Ovo podrazumijeva i korištenje manje ulja kod kuhanja, ali i lakše čišćenje nakon kuhanja jer sve samo sklizne s tave.
Je li teflon opasan za zdravlje?
Mnogi misle kako je teflon vrlo opasan za zdravlje, pogotovo kada se ogrebe.
Ipak, teflon sam po sebi nije opasan, već je opasan sastojak koji se prije koristio u njegovoj proizvodnji, a to je perfluorooktanska kiselina. Ova kiselina može biti rizičan čimbenik koji izaziva razna zdravstvena stanja i bolesti. Tako na primjer može izazvati kroničnu bolest bubrega, bolest jetre, poremećaje u radu štitnjače ili neplodnost.
Ipak, dobra je vijest da se teflon više ne proizvodi na ovaj način. Odnosno, ova kiselina je zabranjena u proizvodnji proizvoda od teflona. Ako se već koristi, onda se nalazi u malim količinama i ne utječe na zdravlje. Postoji još nekoliko sastojaka u teflonu, čija se sigurnost i dalje ispituje, a općenito se i dalje provode istraživanja o utjecaju teflona na tijelo.
Teflon (ipak) ima jednu veliku manu
Iako u normalnim uvjetima teflon ne izaziva probleme, kada se zagrijava na temperaturi većoj od 260 stupnjeva Celzijusa može biti opasan za zdravlje.
U ovom slučaju teflon ispušta određeni polimer koji udisanjem izaziva velike probleme u tijelu. Mogu se pojaviti simptomi prehlade kao što su bol u tijelu, glavobolja, temperatura, zimica ili bol u prsima. Oni se mogu javiti nekoliko sati nakon udisanja ovog spoja i trajati kratko vrijeme.
Cijela pojava je vrlo rijetka i do sada su zabilježeni slučajevi samo kada se teflon zagrijavao na temperaturi većoj od 380 stupnjeva i to dulje vremena. Ova se pojava naziva polimerna dimna groznica ili teflonska gripa.
U slučaju da simptomi traju dulje vremena, treba potražiti pomoć liječnika.
Na što treba paziti kod upotrebe teflona?
Prije svega, obratite pozornost na samo kuhanje.
Pazite da ne zagrijavate praznu tavu (bez ikakve tekućine u njoj), a izbjegavajte i kuhanje na visokim temperaturama. Uvijek dok kuhate imajte otvoren prozor ili upalite napu kako bi zrak ventilirao. Izbjegavajte korištenje metalnih pribora kao što je vilica, dok kuhate na teflonu kako ga ne biste ogrebali. Jednako tako, ove tave nemojte čistiti žicom, već koristite spužvicu.
Kada primijetite da je teflon na vašem posuđu uništen, zamijenite posuđe.
Zaključak
Teflon je materijal koji se koristi u razne svrhe, a jedna od njih je i ta da je sastavni dio posuđa za kuhanje. S teflonom treba biti oprezan kako ne bi došlo do teflonske groznice. Iako je u većini slučajeva siguran i dalje je potrebno napraviti dodatna istraživanja da se utvrdi njegovo djelovanje na ljudsko tijelo.
Izvor: N1info.hr