Svi smo to očinili. Dobro, većina nas. Jedući sendvič uočili ste malu zelenu točkicu, ali baš u trenutku da bude prekasno. Pojeli ste plijesan. Što sada?
Nemojte odmah sasvim poludjeti.
Women’s Health razgovarao je s Rudolphom Bedfordom, gastroenterologom u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji. Bedford je objasnio da ćete vrlo vjerojatno biti sasvim dobro, ali postoje situacije u kojima biste se mogli razboljeti.
Oni s dobrim imunološkim sustavom uglavnom će moći probaviti plijesan kao i hrani, ako je vjerovati Bedfordu. Objasnio je da je želudac surovo okruženje i da ga većina bakterija i gljivica ne preživi. Međutim, neki ljudi mogu osjetiti mučninu, grčeve i povraćanje. Ako se ti simptomi pogoršaju, vrijeme je da se obratite svom liječniku.
Iako je Bedford rekao da je mala vjerojatnost da ćete se razboljeti od gutanja malo plijesni, postoji posebna vrsta mikotoksina oko kojih biste trebali biti oprezni. Ako se konzumiraju ili udišu u velikim količinama, mogu biti otrovni i uzrokovati smrt, prema USDA-u. Obično se nalaze u orašastim plodovima i žitaricama, ali se također mogu naći u raznim drugim namirnicama.
Iako ovo zvuči zastrašujuće, Healthline izvještava da male količine mikotoksina vjerojatno neće naštetiti onima sa zdravim imunološkim sustavom. Obično se toksini stvaraju tek kada plijesan dostigne zrelost i kada su uvjeti odgovarajući.
Foto: Pixabay
Izvor: N1info.hr