Redovnim konzumiranjem gljiva u organizam unosite dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrija
Gljive su itekako korisne jer zbog svoje nutritivne vrijednosti pozitivno utječu na zdravlje, piše Eatthis, a prenosi Klix.ba.
“Gljive su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka”, rekla je nutricionistica Nicole Stefanow.
Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Food Science & Nutrition pokazalo je da redovnim konzumiranjem gljiva u organizam unosite dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrija. Gljive su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale.
One također dobro utječu na funkcioniranje crijeva, odnosno probavnog sistema.
“Mnoga istraživanja su pokazala da gljive djeluju kao probiotici. Ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu biti korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime, gljive imaju sposobnost promjene određenih crijevnih bakterija i tako oslobađaju inzulin iz beta-stanica gušterače”, dodala je.
Ljudi koji jedu gljive imaju manje šanse da će patiti od depresije. Istraživači to pripisuju mnogim bioaktivnim spojevima u gljivama, uključujući vitamin B12 i antioksidanse.
“Gljive se zbog svojih ljekovitih svojstava koriste u medicini više od 2.000 godina. One sadrže organske spojeve koji pokreću imunološki odgovor na više nivoa – slično grupi vojnika koji se istovremeno bore u sedam bitaka. Gljive su poznate po svom širokom spektru bioaktivnih sastojaka, prije svega po beta-glukanima koji jačaju imunitet”, zaključila je.
Izvor: Poslovni.hr