Hladna, osvježavajuća poslastica u vrućim danima koji nam slijede, brzo se priprema, ne zahtjeva pečenje, a promjenom vrste voća dobivamo varijacije na temu. Lagana za pripremu i djeci i odraslima.
Potrebne namirnice:
- 3 čašice jogurta (čvrsta)
- 3-4 žlice šećera
- pola litre vrhnja za šlag
- 1 decilitar mlijeka
- 2 kesice želatine
- 1-2 šalice nasjeckanog voća (očišćene višnje, jagode, banana, breskve, marelice)
- obični keksi kojima prekrijemo u dva reda dno srednje dublje škrovade
Način izrade:
Jogurt i šećer umutimo u dubokoj zdjeli. Vrhnje i mlijeko izmiksamo u šlag te pomiješamo s jogurtom, a na kraju cijeloj smjesi dodamo želatinu koju smo pripremili prema uputstvima s kesice.
Na dno dublje škrovade, ili kalupa za tortu složimo kekse, zatim malo ulijemo smjese, pobacamo voća, pa tako smjesu i voće naizmjenično stavljamo dok sve ne potrošimo. Netko voli na vrh prelit žele od voća, koji lako napravimo od istog voća koje smo stavili u kolač.
- 500 grama voća
- 100 ml vode
- 2 žlice limunovog soka
- 60 g šećera
- želatine 1-2 kesice.
Želatinu je najbolje preliti kada je torta već ohlađena i stisnuta. Prema uputstvima s kesice umutimo želatinu, dodamo joj izmiksano voće, limunov sok i šećer, te prelijemo po torti. Još sat dva u hladnjaku i moći ćete se osvježiti kriškom hladne voćne poslastice.
Dobar tek!