Kraj studenog tradicionalno je označavao početak svinjokolje ili kolinja, no ne i ovih godina budući da se broj vlasnika svinja koji ih drže za vlastitu proizvodnju mesa uvelike smanjio. Nekad skoro svaka kuća, a sada ih se u selu može nabrojati na prste jedne ruke. , piše Agroklub.
Jedan od razloga je neisplativost držanja zbog velikog rasta troškova uzgoja, a i zbog mjera od afričke svinjske kuge zbog čega je mnogo svinjaca i dalje prazno.
Kolinje je na svom gospodarstvu i za osobne potrebe dozvoljeno, no dok se za kilogram tovljenika u slavonskim selima plaća 3 eura, trgovački centri nude ih puno povoljnije, pa dosta ljudi bira ono što mogu platiti, a k tome dobiju očišćene polovice, dok svinjokolja zahtijeva ozbiljan posao i pripremu.
Samo je analiziranje mesa koje je obaveza nositi nadležnim veterinarskim ambulantama poskupjelo, sa 6 na 10 eura ove godine po uzorku.
Nešto manje poskupjela su i crijeva za kobasice i kulenove, za oko 10 posto, ovisno o tipu crijeva.
Neki od tradicije ne odustaju
"Začinska paprika poskupjela je za 2 eura od prošle godine, pa je njena cijena sada 28 eura", rekao nam je Siniša Zetović, proizvođač iz Luga. Dodao je kako je na rast cijene utjecao i 20-30 posto slabiji urod ove godine zbog vremenskih (ne)prilika. Budući da je baranjska paprika nadaleko poznata po svojoj kvaliteti, potražnje, kaže Zetović, ne nedostaje, pa mu tako svakodnevno pristižu upiti na kućnom pragu i Facebook stranici.
Jedan od onih koji tradiciju ne želi napustiti je mladi poljoprivrednik Damir Rastija iz Sopja, na čijem smo kolinju bili početkom tjedna. Iako bi u ovo vrijeme temperature trebale biti niže, posao se, kaže on, odraditi mora. Bez dobre ekipe nema ništa, pa je tako potrebno nekoliko jačih snaga kako bi se svinja od 200-tinjak kilograma priklala te stavila na vješala.
Crijeva se prvo namaču u toploj vodi, zatim se pune mješavinom
"Kvaliteta mesa domaće uzgojene svinje je neupitna. Nama nije opcija kupovina u trgovinama, pa dokle god možemo - uzgajat ćemo ih sami", rekao je Rastija. I ove su godine, uz pomoć obitelji i susjeda, napravili čvarke, kobasice, kulenove, ćurke (devenice) i švargle. "To jednostavno moraš voljeti, a taj se posao prenosi generacijama", poručio je.
Izvor: Agroklub
Foto: Karolina Rastija