BERKET: U županijskim prostornim planovima nema zabrane loženja goriva iz otpada (Video)

GRADSKO VIJEĆE - MEĐUSOBNA PROZIVANJA I OPTUŽBE OBILJEŽILI VIJEĆNIČKA PITANJA
Prikupljanje otpada, dozvola Cemexu za gospodarenje otpadom, zapošljavanje ili otkazi radnicima te komunalni problemi, bile su teme ovotjedne sjednice Gradskog vijeća Kaštela, koje su u vijećnici izazvale povišene glasove u komunikacijI između vlasti te vijećnika s Berketove nezavisne liste.

Prihod tvrtke upola manji od rashoda

Vijećnik Josip Berket u svom pitanju osvrnuo se na mirovanje tvrtke Zeleno i modro, ustvrdivši da su Kaštela jedini veliki grad u državi koji nema svoje komunalno poduzeće, jer imati poduzeće pitanje je odgovornosti i nadležnosti. Berket je u osvrtu na organiziranje odvoza otpada također prozvao nadležne zbog, kako je kazao, nezakonitog trošenja proračunskog novca za kupovinu kontejnera, iako građani za usluge odvoza smeća plaćaju tvrtki Čistoća.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Josip Berket

Upravitelj Vlastitog pogona i trenutni direktor tvrtke Zeleno i modro, Ivan Čagalj odgovorio je Berketu kako ova tvrtka nije zaživjela na pravi način, navodeći pri tome da je mjesečni prihod od parkiranja 30 tisuća kuna, dok za plaće radnicima svaki mjesec treba izdvojiti duplo više. Čagalj je kupovinu kontejnera obrazložio dosadašnjom praksom i potrebom za čišćim gradom.

Berket - nema zabrane, Bonacin - ima!

U svom obraćanju s govornice Berket je komentirao najavu Grada o podizanju tužbe protiv izdavatelja dozvole Cemexu, a kao glavni problem trenutnog stanja naveo je prostorne planove Županije, u kojima nema zabrane loženja goriva iz otpada,  iako je dogradonačelnik Zoran Bonacin ustvrdio da čak u 10 članaka jasno stoji da loženja u županiji ne smije biti.

- Vi tužite državu za zakone države. I u ovom slučaju važna je nadležnost i nitko od vas do sada nije kazao kako Grad nema nadležnosti u ovom slučaju. Spriječiti ovakvo stanje može samo Prostorni plan županije, i za to su se trebali zalagati oni koji su iz ovog grada bili ili jesu u Županiji – poručio je Berket, te na Bonacinovu prozivku da se, za razliku od sadašnje vlasti nikada nije javno očitovao o stavu prema loženju goriva iz otpada, ustvrdio da on takav stav ne samo da je iznosio u javnost nego i potpisao.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zoran Bonacin

Nekadašnji gradonačelnik, dogradonačelniku Bonacinu je također uputio pitanje stanja preostalog kamena pokraj sućuračkog groblja, odnosno nelegalnog deponija kamena, teme zbog koje je Bonacin kao ondašnji predsjednik mjesnog odbora podnio prijavu protiv tadašnje vlasti i Berketa, te je Grad platio kaznu za ustupanje kamena općini Podstrana.

Bonacin ga je izvijestio kako su tražili od Ministarstva zaštite okoliša da im kamen ustupi ili proda za potrebe grada, no kako odgovor iz Ministarstva nisu dobili.

DORH utvrdio da Udovičić ne snosi odgovornost

O prijavama i odgovornostima nastavljeno je i kroz slijedeće Berketovo pitanje gradonačelniku Ivanu Udovičiću, hoće li se vrtić Maslina nastaviti graditi prema starom ili novom projektu. To pitanje otvorilo je raspravu između njih dvojice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

- Za taj projekt vi ste mene tužili DORH-u za počinjenu štetu. No utvrđeno je da je sva dokumentacija postojala, da je sve učinjeno u skladu s zakonskim propisima te je pitanje moje krivice i odgovornosti odbačeno - kazao je Udovičić, na što je Berket reagirao te odbio tvrdnju o prijavi Udovičića.


Ivan Udovičić

- Kao gradonačelnik ja sam, zbog nastale milijunske štete na projektu vrtića, tužio nepoznatu osobu, a na DORH-u je da utvrdi tko je krivac, vi, ja ili netko treći – usprotivio se Berket.

Kako su u ovim raspravama svi bili glasniji, te iz klupa upadali sugovorniku u riječ, predsjednik Denis Ivanović nekoliko ih je puta upozorio te najavio moguću opomenu Josipu Berketu. No na kraju opomena je ostala „u ladici“, a Ivanović je najavio rigoroznije postupanje u slučaju kršenja Poslovnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nepotrebno radno mjesto ili revanšizam?

Povišenih glasova za govornicom bilo je i na temu sistematizacije radnih mjesta u Gradskoj upravi. Berketova vijećnica Marinka Parčina pitala je gradonačelnika Ivana Udovičića  je li gradu potreban savjetnik za hortikulturu s obzirom da su Kaštela grad s mnogo zelenih površina, a najave su kako će novom sistematizacijom biti ukinuto radno mjesto savjetnika za hortikulturu.

Parčina je, iako je navela da se njeno pitanje ne navodi za osobu već radno mjesto, očito aludirala na najave kako se to radno mjesto ukida, te da će nekadašnja upraviteljica Vlastitog pogona, u vrijeme Berketovog mandata, Maja Erceg, ostati bez svog radnog mjesta.

Na ovo pitanje gradonačelnik Udovičić poručio je Parčini kako nije posao gradskih vijećnika miješati se u sistematizaciju, te da o sistematizaciji ne želi raspravljati na Gradskom vijeću.


Marinka Parčina

- Ja se nisam miješala u sistematizaciju, već jasno i glasno pitam treba li gradu to radno mjesto. Ako treba kažite, ako ne treba kažite. Ovaj grad pun je zelenila i u vrijeme gradonačelnika Ante Sanadera bila su čak dva savjetnika, u vašem prošlom mandatu jedan, u vrijeme gradonačelnika Berketa također, a odjednom više nije potrebno. Mislim da taj posao mora raditi stručna osoba, a ne pekar, vinogradar ili slično – kazala je Parčina.

- Građane interesira jesu li zelene površine uređene kako treba i nije ih briga  koje je stručno zvanje osobe koja to obavlja. Na meni je odgovornost da poslovi budu obavljeni kako treba, a osim toga na čelu Vlastitog pogona je diplomirani agronom koji je dovoljno stručan – dio je onoga što je Udovičić odgovorio na kraju.

Zeničko, vrtići, lučice, mulovi, Palace…

Marinka Parčina ostala je zakinuta za odgovor vezan uz stanje na prostoru nekadašnjeg Zeničkog odmarališta, a za jedan od odgovora ostala je zakinuta i Nezavisna Kristina Konta koju je zanimalo kako se osiguravaju djeca u dječjim vrtićima.

Na ovoj sjednici, kroz vijećnička pitanja otvorene su teme upravljanja lučicama, rivama i mulovima, uporabnih dozvola za vrtiće, projekta energetske učinkovitosti, odvojenog prikupljanja otpada, trenutnog stanja bivšeg hotela Palace, statusu kupovine Vinalka te druge teme o kojima više možete saznati iz video snimke u prilogu.


Izdvojeno

 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.