NAGRADA VLADO PERIŠIN ZA TRADICIJU DOBILA JE EKIPA OPG TOPIĆ ZA JELO ARTIČOKI S BOBOM
Najjača gurmanska fešta koja je okupila na tisuće posjetitelja u subotu na kambelovskom brcu gdje je podijeljeno preko 6 tisuća porcija raznovrsnih i inovativnih jela od boba iznjedrila je i ovogodišnje pobjednike. Žiri u sastavu Nikola Tomić, Duje Pisac i Roko Puče od ukupno 60 porcija izabrali su osam najboljih kojima su uručene i nagrade. Među jelima su se istaknuli puži s bobom, pizza od boba s crnim tijestom, janjetina s bobom, artičoki s bobom, brudet te tripice sa sipom i bobom.
- Oduševljen sam svim jelima. Neka su bila malo bolja, neka malo lošija, ali u biti, sva su bila vrhunska. Nijanse su odlučivale o pobjednicima. Bilo nekoliko vrhunskih jela, ali su me oduševili spuži s bobon,a pizza me raspametila. Ovo je stvarno vrhunac amaterskog kulinarstva. Mogu vam reći da bi se restorani mogli natjecati s ovakvom hranom koju pripremaju amateri - kazao nam chef Duje Pisac i pohvalio organizatore koji su zaslužni za ovu feštu koja je svaku godinu sve jača i jača.
Nedvojbeno, ovo je fešta nad feštama, a njen rast iz godine u godinu pratio je i chef Roko Puče koji je već deset godina u stručnom ocjenjivačkom žiriju.
- Prvo se želim zahvaliti organizatorima što su ovu feštu podigli na visoku razinu. Može se reći da je stvarno najjača priča na razini županije, broj jedan – kazao je Puče i prokomentirao jela.
- Bilo je teško odlučiti se. Probali smo 60 jela koji su se istaknuli kvalitetom, tradicijom i kreativnošću. Male su nijanse odlučile i mala je bodovna razlika među jelima. Ljudi su se stvarno potrudili. Moram kazati da su me oduševili spuži s bobom, brudet od grancigule s bobom i sporo kuhana junetina u komadićima s bobom – kazao je Puče i dodao da ga je oduševila posjećenost te da bi za dogodine feštu trebalo organizirati na još većem prostoru, jer je brce bilo pretijesno za sve.
Da je bio veliki interes za Fešta o’ boba kao je i šef žirija Nikola Tomić i pohvalio organizaciju koja je, kako je kazao, bila na visokoj razini te da su jela bila odlična i raznolika.
Nakon sat i pol vremena probavanja 60 porcija različitih jela od boba, žiri je donio konačnu odluku.
Nagradu za najekipu dobio je Veslački klubu Kaštela koji je na feštu stigao s novim brodom koji nosi ime Vlado Perišin.
Nagradu za najkreativnije jelo pripalo je KU Polantana za jelo tripice sa sipom i bobom.
Nagrada za najinovativnije jelo pripala je ekipi "Ima nas još" koji su radili pizzu s bobom i crnim tijestom.
Nagradu Vlado Perišin za tradiciju dobila je ekipa OPG Topić za jelo artičoki s bobom.
- Ove godine imamo novost, nagrada za tradiciju koja nosi ime Vlade Perešin, pa moramo reći nekoliko riječi o njemu. Ovogodišnja fešta posvećena je liku i dijelu našeg istaknutog utemeljitelja i višegodišnjeg organizatora, duše i tijela ove fešte, Vladi Perišinu. Naš Vlade bio je nepopravljivi entuzijast i promotor kaštelanske i kambelovske tradicije, vinogradar, vinar, bajker, član maškara, a najprije od svega, bio je čovik. Bio je zaljubljen u svoje misto i grad, u kojem je svojim trudom, radom, pojavom i javnim nastupima pridonio razvoju identiteta. Uvijek ćemo ga se sićati kao čovika koji je iša naprid, iako je često govorio da treba ulagati u nazadnost. No, njegov vinograd, konji, kola i ova fešta nisu bili korak nazad, nego ulaganje u spoj tradicije i novih vremena. Znao je koliko je teško raditi s ljudima, ali naš Vlade to je sve prihvaćao. Kada više ne bi mogao, rekao bi: "Neka ova godina ide ovako, a dogodine ćemo vidit." Dragi Vlade, gledaj nas s neba i zamišljamo kako se tvoji brci sada smiješe. Ove godine, nažalost, nema te, ali neka ova fešta ide dalje – kazao je u ime organizatora Jure Bedalov.
Nije izostala ni nagrada za slatko, dobila ju je ekipa udruga Žrvanj za tortu od boba.
3. mjesto - KPU Kampanel za jelo „Dubai bob“, odnosno bob u toču
2. mjesto – ekipa „Prvi perun Kambelovca“ za jelo divljač s bobom
1. mjesto – ekipa Drunk Fishermen za jelo brudet s grancigulom i bobom
Grand prix je pripao ekipi MK Sjene za jelo Puži s bobom.
Cijelu atmosferu ovogodišnje Fešta o’ boba donosimo sutra u galeriji naše Ivane Topić.
Foto: Ivana Topić