U vili Nika u Kaštel Starom danas su Grad Kaštela i Turistička zajednica Kaštela pretpremijerno predstavili novi turistički promotivni filma o Kaštelima pod nazivom ''KAŠTELA a taste of perfection''
Cilj ovoga projekta je predstaviti Kaštela ne samo kao turističko-kulturnu destinaciju, već i kao mjesto bogate eno-gastro ponude. Želja je da Kaštela postanu prepoznatljiva destinacija za sve one koji žele uživati u vrhunskim okusima, kulturi i prirodnim ljepotama.
Kaštela su već napravila ogroman iskorak u svojoj ponudi i turističkoj priči. Grad su ljubavi, Crljenka, a upravo uoči Valentinova, predstavljaju film o svojoj eno-gastro ponudi u koju se iznimno lako zaljubiti nakon ovog promotivnog filma, ali i nakon kušanja kaštelanskih tradicionalnih jela. S obzirom na to da je gastro-ponuda iznimno bogata, cilj filma bio je ukuse povezati s emocijama.
- Hrana i piće su osnovne ljudske potrebe. Mi često pričamo, svakodnevno skoro, kako imamo izvrsno vino, Crljenak kaštelanski i sva druga izvrsna vina, kako je naša gastronomija izvrsna i to stvarno tako je, ali dok ti to ne vidiš u slici i riječi i na filmu, teško je to predstaviti. Predstavljanje kroz ovaj film izvrsna je kaštelanska priča o gastronomiji, o vinu, ali nije samo gastronomija i vino već i puno više. Naši glumci su prošli zapravo kroz sva Kaštela, predstavili sve naše lokalitete, ali i predstavili našu gastronomiju, naša najpoznatija, najprepoznatljivija kaštelanska jela, piće, što raditi u kaštelima cijeli dan… Ispričano je višeslojno, više različitih priča i mislim da bi to mogao biti izvrstan mamac i atrakcija za dolazak gostiju u Kaštela. Za one koji ne znaju kako je to dobro, ovo je prilika da pogledaju film, da dođu i da uživaju zajedno s nama – kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.
Film je nastao u produkciji Moonstone Production i Dalmatia Film Festivala i Black Bear Production, a redatelj i producent filma je Marko Kapitanović.
- Veliki broj glumaca, veliki broj kulturnih društava, restorana, kafića, svi su na nekakav način sudjelovali u ovom projektu i svima njima velika hvala. Što se tiče samoga filma, osim gastro, htjeli smo zapravo i prikazati lokacije, plaže, apsolutno sve što bi zapravo jednoga turista dovelo ovdje i da ovdje ostane što duže. Moram napomenuti što se tiče samoga filma, da je film prijavljen na CIFT, to je jedna velika međunarodna organizacija turističkog filma, zapravo filmskih festivala od SAD-a, Japana, Austrije, Njemačke, Portugala itd. Mislim da je film zapravo zadovoljio uvijete što se tiče filmske strane, ali mislim zapravo da je zadovoljio uvijete što se tiče potražnje i ponude – istaknuo je Marko Kapitanović.
- Ovdje smo na prezentaciji turističko-gastronomskog filma o Kaštelima za koji je zaslužna naša Turistička zajednica. Grad i Turistička zajednica u velikoj većini projekata rade zajednički, pa tako evo i ovaj projekt smo sigurno svesrdno pomogli i dali mu potporu. Naš zajednički cilj je promocija grada Kaštela ne samo kao poželjne turističke destinacije sa bogatom kulturnom povijesnom baštinom, već upravo želimo Kaštela staviti i na kartu poželjnih destinacija sa bogatom eno-gastro ponudom. Stvarno vjerujem da će ovaj film dati jednu dodatnu vrijednost u promociji ne samo kaštelanskog turizma po prirodnim i kulturnim ljepotama, već zasigurno da će privući i ljubitelje dobre kapljice i jela. Želim da svi uživaju u ovom filmu i vjerujem da će se svidjeti i svim našim domaćim i stranim posjetiteljima – poručila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i zajedničke poslove Antonia Kljaić.
Suradnik na projektu je chef Nikola Tomić, a suradnica na projektu ispred TZ Kaštela je Nada Bilić.
Glumci i sudionici na filmu su Nikola Tomić, Mate Tavrić, Katarina Lekić, Antonia Barada, Marjan Grbavac, Dijana Kundid, Ivana Dželalija, Ante Brajković, Jasna Terzić Muselin, Katija Delaš, Antonija Tomas, Neno Plepel, Sanja Vukušić, Filip Babić i Lucija Lasić. Za kamerom su bili Josip Rogošić, Mikula Nižetić i Mihael Bažoka, dok je dronom snimao Marko Kapitanović. Montažu i digitalne efekte potpisuje Dragan Kovačević. Za glazbu su zaduženi Jean-Christophe Quilez: "L'Arrivee Au Chalet", Evan Lawrence Eder: "Just Another Day", Studio Fontana i GlazbenaBanka.hr. Zahvale za pomoć u stvaranju ovoga filma idu KUD-u 7 Kaštela, Dječjem kazalištu Škatula, PŠU Ugor, SŠ Braća Radić, HPD Malačka, Konobi Dominik, Restoranu Kadinela, Bar & food Gabine, Kaštelu Sikuli i Konobi Lemo.
Kaštelanske priče – Nikola Tomić
Glavni glumac filma chef Nikola Tomić dao je redatelju Kapitanoviću i njegovim suradnicima inspiraciju da osim samoga promotivnog filma osmisle i pilot emisiju pod nazivom Kaštelanske priče- Nikola Tomić koju su povezali s promotivnim filmom.
- Napravili smo jednu reels o Crljenku kaštelanskom, a tu je i priča o našem Nikoli Tomiću, jer, naravno, kad je Marko imao kameru, a Nikola bio tu, spojili smo jedno s drugim i tako imamo jednu malo dužu i jednu malo kraću priču – objasnila je Nada Maršić.
- Poanta pilota emisije Kaštelanske priče je zapravo da ako imate neku priču koja je iz Kaštela i da ste dobili inspiraciju od grada, praktički to znači da možemo snimiti vašu priču. Kao što je Nikoli inspiracija da osmisli jelo bila Crljenak kaštelanski, tako je i nama bio inspiracija da snimimo ovo emisiju. To je jedan dokumentarni projekt koji traje sedam minuta i on će također, osim ovog filma, ići na društvene mreže. Od promotivnog filma otišli smo korak dalje, napravili jedan mini dokumentarac koji je jednostavan i lijepo ga je gledati te je poučan – kazao je Kapitanović.
- Crljenak je dobio jedno jelo koje je inspirirano počecima kaštelanskog Crljenka. Kasnija je nadograđivano i volio bih da to jelo zaživi i da bude kaštelanska tradicija. Dali smo prilog tome da napravimo jedno jelo kojem je temelj kaštelanski Crljenak i kaštelanski prošek. Radi se o punjenom junećem odresku u kaštelanskom Crljenku i kaštelanskom prošeku, a prilog su mu kaštelanski makaruni na vreteno. To je jelo sa kojim smo od davnih godina bili na natjecanju kuhara u Opatiji na kojem smo dobili priznanje za autohtono jelo i osvojili brončanu medalju. Meni je bitno da to jelo zaživi i da bude tradicija kao što su sva druga jela kaštelanska tradicija, od težačke hrane, ribarske spize i gospodarske koja je spravljena za specijalne prilike – poručio je chef Nikola Tomić.
Nakon projekcije filma, pripremljeno je gastro druženje uz tradicionalna kaštelanska jela.
Foto: Ivana Topić