Danas se u dalekoj Kini čeka kineska Nova godina, a među onima koji ju slave je i kaštelanin Ino sa svojom suprugom Xulien i kćeri Elom. Kineska Nova godina temelji se na lunarnom kalendaru, zbog čega svake godine pada na drugi datum. Svaka godina obilježava jedan od 12 životinjskih znakova, a uz njih se kombinira i pet elemenata. Ova godina je godina zmije, točnije drvene zmije. Sve godine općenito se smatraju dobrima, osim one u znaku štakora. Primjerice, godina štakora bila je 2008., kada je svijet pogodila velika gospodarska kriza.
Naš sugovornik, Ino Hercegovac iz Kaštela, koji je oženio Kineskinju, ističe kako je najbolja godina svinje u kombinaciji sa zlatom, što se događa svakih 140 godina. Posljednja takva godina bila je 2007., njemu osobito važna jer mu se tada rodila kći Ela.
- Kinezi Novu godinu dočekuju kod kuće, u krugu obitelji. Tradicija nalaže bogat i raznolik stol, s puno hrane. Obično se priprema dva puta po osam jela, što ukupno čini 16. Broj osam za njih ima posebno značenje jer, kada ga okrenemo, podsjeća na simbol beskonačnosti, što Kinezima predstavlja dvostruku sreću. - ispričao nam je Ino.
Xulien i on upoznali su se u Irskoj, i zaljubili se na prvi pogled. Nakon prvog posjeta Hrvatskoj Xuelin, koju hrvatski prijatelji poznaju kao Đuli, zavoljela je Hrvatsku i nije bilo dvojbe oko toga gdje će nastaviti ostatak svog zajedničkog života. Međutim određen običaje prihvatio je i Ino, s proslava kineske nove godine jedna je od njih.
Ispričao nam je što se obavezno mora pronaći na blagdanskom stolu:
- Tradicionalno se kuhaju ravioli s različitim punjenjima, a u jedan od njih stavlja se novčić. Osoba koja pronađe taj raviol može očekivati financijski uspješnu godinu. Na dan dočeka Nove godine, Kinezi prate nacionalni televizijski program koji traje cijeli dan. Evo, upravo mi je supruga poslala sliku – u svom raviolu pronašla je dva novčića, što znači da nas očekuje dobra financijska godina. - smije se Ino.
Na stolu se obavezno nađe i povrće, dok su slastice manje zastupljene. Njihovi kolači razlikuju se od naših – najčešće su napravljeni od riže, što Hrvatima nije uobičajeno.
Veliku važnost pridaju vatrometu, koji mora biti spektakularan, a Ino se prisjeća:
- Sudjelovao sam u jednom vatrometu u Pekingu, i to je zaista nevjerojatno – toliko boja, oblika, i traje jako dugo. Zanimljivo je i to da se Kinezi za doček Nove godine ne ljube, već se samo grle. Kao narod su suzdržaniji, ali istovremeno vrlo topli.
Moja supruga ove godine, prvi put nakon 25 godina, slavi kinesku Novu godinu sa svojom obitelji u Kini. Proslava traje dva tjedna, tijekom kojih se puno druže s obitelji i prijateljima te često odlaze u restorane. - zaključuje Ino.
Kineska Nova godina nije samo početak novog lunarnog ciklusa, već i vrijeme za obitelj, tradiciju i zajedništvo. Kroz bogate običaje, simboliku i jedinstvene proslave, ovaj praznik spaja prošlost i sadašnjost, donoseći nadu i optimizam za budućnost. Iskustvo Kaštelanina Ina Hercegovca dodatno pokazuje kako kultura i tradicija mogu povezivati ljude diljem svijeta, stvarajući posebne trenutke i uspomene.
Foto: Privatna arhiva