Tradicionalna podjela bakalara na Starosejskom Brcu, koju organizira Grad Kaštela, TZ Kaštela i PŠK Srdela, održana je u nedjelju ujutro i ponovno okupila veliki broj građana i posjetitelja. Brce je bilo ispunjeno mirisima blagdanskog specijaliteta i veselom atmosferom, a organizatori su podijelili čak 1000 porcija bakalara.
Vrijedni članovi PŠK Srdela, uz pomoć kuhara Nikole Tomića i Soniboja Grgina, pripremile su ukusni bakalar, a ove su godine imali i posebnu pomoć. Po prvi put u ovom događaju sudjelovao je Ryan Finuncane, prijatelj društva kuhara iz Australije, koji je donio dašak međunarodnog iskustva u pripremi ovog tradicionalnog jela.
Pregaču je stavio i gradonačelnik Denis Ivanović te pomogao u dijeljenju porcija:
- Ovo je jedna tradicija koja traje dugi niz godina u organizaciji Grada, Turističke zajednice i PŠK Srdela. Ovo je svojevrstan način zahvale građanima, ali i zajedničko druženje. Prilika je da svi zajedno jedni drugima uputimo lijepe želje povodom nadolazećih blagdana, a svima onima koji nisu ovdje želim od sveg srca sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu novu 2025. godinu. - poručio je Ivanović
Manifestacija je još jednom pokazala koliko je zajedništvo i očuvanje tradicije važno za lokalnu zajednicu, a brojni posjetitelji uživali su u druženju i blagdanskom duhu. Nada Maršić, direktorica turističke zajednice izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom:
- Bakalar je izvrstan, spremili su ga naši odlični kuhari. Bakalar je prepoznatljivi dio dalmatinskog stola. - rekla je Maršić koja je također sudjelovala u podjeli bakalara, a pridružila se i lijepim željama povodom nadolazećih blagdana: - Svima, a posebno članovima naše turističke zajednice želim blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu novu godinu, još bolju od ove prethodne.- poručila je Maršić.
Bakalar je dijelila i pročelnica društvenih djelatnosti Antonija Kljajić, uz standardnu postavu članica PŠK Srdela.
Tradicija je ovo koja će nastaviti okupljati Kaštelane i njihove goste kao najbolja uvertira za nadolazeće blagdane i u godinama koje dolaze.
Foto: Andrej Valentić