Ovogodišnje 4. izdanje ZINFEST-a, Festivala Crljenka i rođaka u Marini Kaštela u četvrtak i petak okupio je veliki broj izlagača među kojima su bili prvenstveno vinari i vinogradari s vrhunskim vinima raznih sorti s naglaskom na Crljenak, ali i na autohtone sorte poput ninčuše, vlaške, glavinuše i tribljane te pošipa i babice. Neizostavni dio Zinfesta bila je i gastro ponuda gdje su u fokusu bila tradicionalna dalmatinska jela, pa su posjetitelji imali priliku kušati razne delicije, a među njima i dalmatinsku marendu.
Jačati prepoznatljivost Kaštela i svijest o spoznaji da je kaštelanski Crljenak direktni predak proslavljenog Zinfandela cilj je ovog Festivala na kojem je predstavljeno oko 150 autohtonih sorti. A upravo raznolikost priča priču o vinima iz Kaštela koja obuhvaćaju kvalitetu, eleganciju i bogatu ponudu ovog podneblja. Rečeno je to i na masterclassu kojeg je vodio viski edukator i sveučilišni profesor Daniel Čečavac, jedan od hrvatskih vrhunskih sommeliera gdje je kušan Crljenak kroz godine od 2008. do 2020. godine.
Degustiralo se dvanaest vina različitih proizvođača, jako lijepih primjera Crljenka od juga Dalmacije, gdje se počelo s Konavlima, preko sjeverne Dalmacije do Kaštela. Od koji je šest domaćih vina s kaštelanskog vinogorja, a među njima i Crljenak berba 2009. godine i šest vina iz drugih regija Brača, Konavla, okolice Zadra i Makarske.
I dok svako vino priča svoju priču, u kombinaciji s hranom dodatno je obogaćeno, i iskustvo je to doživljaja kojeg su mogli iskusiti brojni posjetitelji ovogodišnjeg Zinfesta na kojem su se kušale razne delicije, i to uglavnom tradicijska jela gdje su kuhari bili poprilično inovativni.
Tako je prvi put ovaj Festival iznjedrio i pobjednika Dalmatinske marende. Natjecalo se njih devet, a najbolje jelo su bile tripice Dubravke Delić. Godinama kuha iz ljubavi, a pobjedu je osvojila jelom iz palete tradicijske spize gdje je njeno jelo obogaćeno upravo Crljenkom kaštelanskim koji je ispisao povijest o baštini i tradiciji. Nagrade su osvojila i jela Jelene Medić kuharice restorana Grote iz Segeta sa svojim pjukancima s junetinom, dok je trećeplasirani Stjepan Matas majstor kuhar restorana Spinnaker koji je žiri oduševio svojom inovacijom u tradicijskom kaštelanskom jelu, sipi i bobu.
Žiri koji je odlučivao o pobjednicima nije imao lagan zadatak, a bio je u sastavu: predsjednica žirija Ivana Vladović direktorica TZ SDŽ, Nada Maršić direktorica TZ Kaštela, Tonći Drlje Veleučilište Aspira, Petar Božić chef restorana Spinnaker, chef Nikola Tomić i vinar Jakov Bedalov.
Važnost domaćih jela odavno su prepoznali i u Srednjoj strukovnoj školi Sinj, pa su učenice hotelijerskog smjera Matea Marinić i Lea Radinović s profesorom Zdravkom Hrgovićem servirali sinjske arambašiće s purom i suhim mesom, dok je srednja Turističko ugostiteljska škola Split Lana Musinov i Anamarija Mađarević s profesorom Ivanom Romcem kuhale pjukance sa sipom i bobom.
U ponudi restorana također je forte na dalmatinsku spizu, pa su „Angolo“ iz Kaštel Gomilice, Ivana Ćurića te kuhar Željko Buotić Leše prezentirali bruet s tunjevinom, brancinom i kozicama. Segetski restoran Grote Andro Vetma, Jelena i Vinko Medić posjetiteljima ZINFEST-a predstavili su chilli bombarde. A što je prava tradicija na kliškom području iznijeli su Mirjana i Marinko Roguljić koji u sklopu svog OPG-a rade kliški uljenak, nešto drugačiji od poljičkog soparnika budući ovdje klišani imaju među sastojcima mendule i orahe uz vrhunsko maslinovo ulje.
Što se prezentacija i edukacija tiče, Turističko ugostiteljska škola Split promovirala je svoj veliki projekt Regionalnog centra kompetencije te je ravnatelj, Ivo Bilić najavio iza nove godine i otvorenje nove školske zgrade s mini hotelom za praktikum učenika. Dok su gosti sa Šolte posjetitelje upoznali sa svojim sortama vina, među kojima je dobričić, rođak Crljenka kaštelanskog. A za kraj je ostavljeno sljubljivanje jela i Zinfandela u režiji someliera Ljube Poštenjaka i Danijela Klaića vinskog edukatora koji je sljubljivao okuse: ljuto, slano, slatko i gorko s Crljenkom kaštelanskim.
I ovogodišnje izdanje vinskog festivala, zahvaljujući brojnim sudionicima bilo je jako uspješno u nastojanju promocije bogatog kulturnog nasljeđa Kaštela, ali i cijele Dalmacije i šire kako bi doživljaj i iskustvo svakog posjetitelja bilo ne zaboravno upravo ovdje, na kaštelanskoj rivijeri pradomovini Zinfandela.