U restoranu Spinnaker marine Kaštela u sklopu Festivala Crljenka, odnosno ZINFEST-a danas je održano natjecanje u Dalmatinskoj marendi, ovom tradicionalnom jelu koje je okupilo zaljubljenike u kulinartsvo koji su u svoja kulinarska umijeća utkali puno truda, rada i znanja, ali i tajnih sastojaka i inovacija koji su njihova jela činili drugačijima.
Ukupno njih devet natjecalo se u kuhanju najbolje marende, a o svemu je odlučivao žiri u sastavu Tonći Drlje Veleučilište Aspira, Petar Božić chef restorana Spinnaker, chef Nikola Tomić, vinar Jakov Bedalov, Nada Maršić direktorica TZ Kaštela i predsjednica žirija Ivana Vladović direktorica TZ SDŽ.
Odlukom žirija treće mjesto osvojilo je jelo od sipe i boba chefa Stjepana Matasa iz restorana Spinnaker.
Stjepan Matas
- Ja sam tija pokazat drugčiju teksturu i okuse da pokažemo da u Kaštelima možemo napraviti inovaciju da bi sve napredovalo. Dosta ljudi probajući naša jela kažu, svaka vam čast, napravili ste nešto novo. Gastronomije ide mic, po mic iako će neke stvari uvijek ostat klasične , poput dalmatinske kuhinje – kazao je Matas koji će tijekom ZINFEST-a spremati i drugo inovativno jelo koje će se moći kušati u njihovom restoranu u sljedećoj sezoni.
Drugo mjesto osvojilo je jelo gulaš s pjukancima restorana Grota iz Segeta, a glavna nositeljica ovog jela je Jelena Medić.
Jelena Medić
- Nema tu nekog posebnog recepta, samo malo ljubav prema kuhanju – koja je uz teću, kako je kazala provela cijeli dan. Matas je kazala kako uvijek spremaju neke inovacije, a tako će na ovoj manifestaciji tijekom popodneva sprema chilli bombarne, kombinaciju tradicionalnog i modernog.
Pobjedu su odnijele tripice koje je spremala Dubravka Delić. Pobjeda ju je iznenadila, no oduševljenje nije krila. Kako je kazala, utkala je puno ljubavi i truda u spremanje ovog jela koristeći osnovne namirnice i začine.
- Ja kuvam kako je kuvala moja mama i moja baba, po starinski i malo Crljenka. Ali tripice moraju bit od drobovi koji se kuvaju, ne kupovni. Tajni sastojak je moja ljubav prema kuvanju i ne mičem se od teće do kuvan. Stalno probajem i dodajem – kazala je vidno uzbuđena Dubravka Delić koja je na ZINFEST-u spremala i fritule.
Dubravka Delić
- Starim ih po starinski. U mene su prave pršurate, šta se reče u Kaštilima – priča Delić ponosna i na svoju kćer koja je naslijedila ljubav prema kulinarstvu. A upravo Annina kuhinja je Svjetski prvak u spremanju sipe i boba. Koliko je jelo odlično i sami smo imali priliku kušati.
Nakon kušanja jela i ocjenjivanja i izlagači ZINFEST-a su imali priliku uživati u dalmatinskoj marendi, a sve to uz Crljenak kaštelanski te druge brojne vrhunske kapljice koje nudi ovaj Festival koji je za sve posjetitelje otvoren danas do 20 sati.
Foto: Ivana Topić