POSJET VINARIJAMA JAKŠE BEDALOVA I MARINA MILANA
U gradu podno Kozjaka njeguju se autohtone sorte grožđa i proizvodi vrhunsko vino, gdje je u centru s razlogom Crljenak kaštelanski. Tradicija je to, koja je oku i njuhu primamljiva, a ono što je najvažnije nepcu neodoljiva. I kada se tome još pridoda dalmatinska marenda, poseban je to doživljaj koji nikog ne može ostaviti ravnodušnim.
Upravo takvo iskustvo imali su u utorak mediji koji su nakon službenog predstavljanja programa ovogodišnjeg ZINFEST-a imali priliku kušati djelić eno – gastro ponude koja će biti predstavljena na ovoj manifestaciji koja će održati od 14. – 16. studenog u Marini Kaštela kako smo pisali na Portalu. Guštalo se uz Crljenak i dalmatinsku marendu zahvaljujući domaćinima, Jakši Bedalovu i Miranu Milanu iskusnim kaštelanskim vinarima i vinogradarima.
Pašta fažol sa suhim mesom, dolce garbo od janjeće jetrice, pileći tingulet i šporka manistra u junećem toću bili su dio ponude dalmatinske marende. Spremno je čekala u konobi, odnosno kušaoni Vinarije Bedalov u Kambelovcu, koja već 15 godina u predivnom ambijentu s pogledom na more njeguje tradiciju gdje turisti mogu uživati u autohtonim proizvodima. Osim vrhunske vinske kapljice Crljenka kaštelanskog, babice, plavca, dobričića, rosea, vlaške i maraštine, ponuda dalmatinskih jela daje dodatan doživljaj kojeg su gosti itekako željni. A uz predivno more i sunce, to je ono što ih ponovno vraća u destinaciju.
- Marenda je tradicija koju treba nastaviti i ponuditi gostima. Trebamo biti prepoznatljivi upravo po marendi koju će htjeti probati, a time ćemo ih upoznati i s našom baštinom – kazao je Bedalov i dodao kako s nestrpljenjem očekuje ovogodišnji ZINFEST jer je to, kako je kazao, vrhunska promocija gdje imaju priliku komunicirati s kupcima, ljubiteljima vina, a napose Crljenka kaštelanskog.
Nakon Kambelovca, uputili smo se u Stari u vinariju Marina Milana gdje se nalaze vrhunska vina s naglaskom na Crljenak. Degustirali smo autohtoni kaštelanski proizvod ove male obiteljske vinarije koja „krije“ vrhunske jake vinske kapljice sa 16 posto alkohola. Riječ je naravno o Crljenku, a pred nama je bila boca berba 2023. godine.
S razlogom ga je Marin Milan predstavio kao najbolji Crljenak. Vinski znalci bi sigurno bili rječiti dodajući opisu ovog vina hrpu epiteta, no mi smo jednoglasno zaključili jednom riječju, vino je izvanredno.
Uz gutljaje ovog vina, prepričavale su se kratke anegdote, pa se moglo čuti kako je ovo vino, vino istine. Milan je dodao: „Pij malo, pij dobro“.
- Iako je alkoholno jako, nema takvu percepciju. Lagano je i klizi. U Dalmaciji je sve intenzivno, jako i žestoko, pa ne možemo imati vina koja su blaga i bljutava – sa smijehom je dodao Milan koji osim Crljenka u svojoj vinariji ima pošip i rose.
Upravo ovakvo vino ide odlično uz dalmatinsku marendu, stoga su s razlogom organizatori ZINFEST-a najavili kako će ovogodišnje izdanje ove manifestaciji ponuditi upravo takav doživljaj koji je ne zaboravno iskustvo, jer je riječ o autohtonim proizvodima koji njeguju tradiciju jednog kraja u koju je utkano mnogo truda, rada i ljubavi.
Foto/video: Ivana Topić