Ovogodišnje izdanje ZINFEST-a, međunarodnog događanja u Kaštelima, okupit će brojne vinare i vinogradare od 14. – 16. studenog u Marini Kaštela gdje će u centru biti kaštelanski Crljenak, ali i bogata vinska ponuda našeg kraja s ukupno 150 jedinstvenih tradicijskih sorti. Ovo okupljanje vinara i vinogradara bit će pravi raj za ljubitelje vinske kapljice gdje će posjetitelji moći uživati i u tradicijskim jelima, odnosno dalmatinskoj marendi. Program 4. po redu Zinfesta najavljen je u utorak, a prema riječima organizatora ovom manifestacijom žele jačati prepoznatljivost Kaštela i svijest o spoznaji da je kaštelanski Crljenak direktni predak proslavljenog Zinfandela.
Ova dvodnevna manifestacija će se održati uz brojne programe gdje će se naći za svakog po nešto. Tako će biti organiziran program „Kaštelanska vesela vina“, potom program predstavljanja učenika i profesora ugostiteljskih škola „Gastronomske delicije s potpisom“, „Priče o jelima“, „Priče o vinu“ te masterclass gdje će biti predstavljen Crljenak kroz desetogodišnje razdoblje, od 2008. do 2018. godine. No, kako ZINFEST njeguje spoj eno – gastro ponude, neizostavni dio, uz kaštelanski Crljenak su i tradicijska jela, tako su organizatori ovu godinu napravili jedan iskorak te će organizirati natjecanje u spremanju Dalmatinske marende, najavio je u ime organizatora Srećko Radnić iz klastera Zora.
Srećko Radnić
- Ovaj ZINFEST je raj za ljubitelje vina, gdje će se moći kušati više od 150 jedinstvenih tradicijskih sorti grožđa i sortni vina. Treba reći da je ova proslava ZINFESTA jedno druženje svih nas zajedno s vinarima i vinogradarima koji će pokazati svoju gostoljubivost. A kroz programe nudimo jedno nezaboravno, zapravo neusporedivo iskustvo i doživljaj na rivijeri Kaštela – dodao je Radnić.
Da ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve značajnija i kao dodatna atrakcija grada s pričom koja je obišla svijet, kazala je direktorice Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić.
Nada Maršić
- Posebnost Crljenka je da priča priču o svim našim precima. Naime, Crljenak je iz Kaštela otišao u Beč, iz Beča u New York, iz New Yorka u Kaliforniju, a onda su oni iz Kalifornije tražili porijeklo u Francuskoj i Italiji, a zapravo su ga našli u Hrvatskoj, u Kaštelima. Čime je priča o Crljenku, priča o svim našim iseljenicima, jer i on je jedna vrsta iseljenika koji se ponovno vratio svojim korijenima. Mi smo od toga napravili izvanrednu priču i pozivnicu za sve ljubitelje i vina i Crljenka a i gastronomije, jer ćemo uz sva ta vina pridružiti i gastronomiju koja nam je ovdje u Kaštelima izuzetno značajna. A tu podcrtavamo Dalmatinsku marendu – rekla je Maršić.
Antonia Kljaić
Manifestacija je to koja ne samo da slavi bogatu vinarsku tradiciju našeg kaštelanskog kraja, već doprinosi jačanju kulturnog identiteta Kaštela, Dalmacije, ali cjelokupne Hrvatske, kazala je prilikom predstavljanja programa pročelnica za društvene djelatnosti Antonia Kljaić.
- Grad Kaštela uvijek podržavati događanja koja promiču očuvanje autohtonih jela i pića, ali i koja pozicioniraju Kaštela, ne samo kao poželjnu turističku destinaciju, već i kao mjesto bogato kulturnom povijesnom baštinom i eno gastro ponudom - navela je.
Petar Božić
Da turisti vole dalmatinsku spizu, potvrdio je i chef kuhinje restorana Spinnaker Marine Kaštela, Petar Božić kazavši kako će na ovogodišnjem ZINFEST-u zajedno s kolegama spremati dalmatinsku marendu, pa će se tako moću kušati tradicionalna jela, kao što su sipa o' boba te brudet od liganja i gavuna.
A za sve oni koji s nestrpljenjem očekuju ovogodišnji ZINFEST osim kaštelanskog Crljenka moći će uživati i u plavcu, babici, pošipu, maraštini te sve interesantnijem dobričiću te od bijelih vina vlaška koja se teško može igdje naći, kazao nam je Ivan Perišin, mladi vinar i vinogradar iz Kambelovca čija obitelj njeguje ovu dugu tradiciju.
Ivan Perišin
- Bit će to prilika svim ugostiteljima i zainteresiranim ljudima za probati nešto novo. Ponuda će biti dobra, ali opet naglasak je na Crljenku. Moram kazati da je kaštelanski Crljenak specifičan po tome da ga je jako teško proizvesti. Jako je teško dovesti grožđe do neke izvrsne kvalitete s kojom poslije možete baratati u vinariji i po nekim svojim specifičnim benefikacijama raditi vrhunska vina. Treba uložiti jako puno truda. I kad pijete Crljenak morate znati da je bio dug put za doći do te jedne lipe boce – zaključio je Perišin.
Dodajmo i kako će program događanja ponuditi radionice sa kušanjima vina vođene poznatim somelierima, kušanje tradicijskih jela pripremljenih od strane vrhunskih chefova i pučkih kuhara, a s posebnim naglaskom na jela iz ponude dalmatinske marende, kao i predstavljanje zanimljivih projekata i inicijativa. U sklopu manifestacije po prvi put će se u Kaštelima održati i natjecanje u pripremi Dalmatinske marende, a jela će ocjenjivati žiri sastavljan od vrhunskih gastro-eno stručnjaka.
Cijeli program ZINFEST-a 2024 možete pogledati OVDJE.
Foto: Ivana Topić