Vrhunska vinska kapljica poteći će i ove godine iz vinskih podruma naših vrijednih vinogradara koji svojim trudom i radom čuvaju i njeguju tradiciju uzgoja vinove loze na padinama Kozjaka. Iz godine u godinu bore sa izazovima vremena, no isplati se. Kako kažu, zadovoljni su i ovogodišnjom kvalitetom vina koje će zasigurno naći svoje mjesto u mnogim kaštelanskim domovima, a i šire, jer već smo svijetu poznati po vrhunskoj vinskoj kapljici kaštelanskog Crljenka.
Jematva je ovu godinu ranije završila. Već krajem rujna pobrano grožđe je završilo u podrumima i konobama. U tijeku je fermentacija, a prva kušanja ukazuju da će se kaštelanski vinari i ovu godinu imati čime podičiti, a sigurno će neka od njih biti okrunjena i nagrada.
Trenutnu snagu kaštelanskog vinarstva čine iskusni vinari Vlado Perišin, Ivica Radunić, Ante Kuzmanić, Ante Kovač, Neven Vujina, Ivan Kovač Matela, Jakov Bedalov, Anton Kovačev, Ivan Kuzmanić, Ivica Milan, Mladen Kuzmanić, Marin Milana, Karlo Žanić i Ivica Kovačević.
S nekima od njih smo razgovarali o ovogodišnjoj jematvi koja je počela prvim danima kolovoza, pa je završena već krajem rujna. Razlog ranoj berbi je suša i velike vrućine.
OPG Ivan Kuzmanić
- Ova godina je specifična. S berbom smo počeli dosta rano zbog sušne godine. Analiza je pokaza da se moglo brat već početkom kolovoza, što smo i učinili s pošipom. U zadnju se brala babica i to koncem rujna, a imali smo još i glavinušu – ispričao nam je Ivan Kuzmanić iz obitelji vinograda i vinara iz Kaštel Novog čiji su preci stotinama godina uzgajali lozu na Stomoriji.
Kako nam je kazao Kuzmanić prezadovoljan je ovogodišnjom kvalitetom vina, a za postizanje vrhunskih rezultata potrebno je znanje i tehnika.
- Vrlo su važni parametri od grožđa, soka, ph kiseline, pa je bilo potrebno ocijeniti kako se ponašati zbog suše. Puno se stvari iskristalizira tijekom generacija rada u vinogradu. Bitno je kako se ponašati prema grožđu koje dođe u konobu, jer je s crnim vinom jednostavnije, dok je bijelo vino nezamislivo raditi bez tehnike. Temperatura je faktor broj jedan, treba je držati pod kontrolom – kazao je među ostalim u našem razgovoru Kuzmanić.
I vinogradar i vinar Vlado Perišin iz Kambelovca pobrao je svoje grožđe u vinogradima koja se nalaze na četiri mjesta gdje ima ukupno oko 2,5 hektara loza. U razgovoru s njegovim sinom Ivanom, kazao nam je kako i ove godine očekuje vrhunsku kvalitetu vina koja će se među ostalim mogu kušati u njihovoj konobi od Kaštelanskog Crljenka, do vina Lazarus, Opol, Maraština, Popiš i Prošek.
- S berbom smo krenuli sredinom kolovoza, dosta ranije ka i ostali zbog suše i ogromnih vrućina. Počeli smo s pošipom i maraštinom, na kraju smo početkom rujna pobrali crljenak te u mladom vinogradu plavac i dobričić. Nije bilo bolesti, ali zbog suše smo imali manji rod. Sa ovim šta smo ubrali zadovoljni smo, dobre je kvalitete - kazao je Ivan Perišin i dodao da je berba grožđa iza njih i sada se pripremaju za berbu maslina.
Južne padine Kozjaka od davnina obiluju vinogradima, a tradicija vinogradarstva na Putalju živi već 1100 godina. Obitelj Kovač je generacijama njen baštinik, a laporasto tlo i osunčani strmi položaji omogućuju uzgoj vinove loze i proizvodnju vina iznimne kvalitete.
Vlasnik vinarije Putalj Anton Kovač iz Sućurca i ove godine očekuje vrhunsko vino u svojoj vinariji u kojem će moći uživati i brojni turisti kojih je sve više u posjeti Kaštelima, a koji žele okusiti tradiciju koja se njeguje od davnina.
- I mi smo s berbom počeli neuobičajeno rano. Već smo 3. kolovoza bili u vinogradu. Brao se crljenak, a potom i plavac i berba je već odavno završena. Mogu kazati da je generalno 20 posto manje roda, ali je kvaliteta super. Zadovoljni smo – kazao nam je ukratko Kovač koji u Sućurcu ima i svoju vinariju te je prezadovoljan i ovogodišnjim posjetom turista kojih je bilo najviše do sada.
Prema svemu sudeći ljubitelji vina i ove će godine moći uživati u vrhunskoj kapljici koju će zasigurno moći kušati i na događanjima koja okupljaju kaštelanske vinare. Već u studenom u Kaštelima će se moći družiti sa strastvenim vinogradarima i vinarima te uživati u tradicionalnoj gostoljubivost i svečanostima proslave Zinfesta. Prilika je to za upoznavanje vrhunskih proizvođača vina te će se ujedno moći saznati više o popularnim sortama i upoznati druge ljubitelje vinske kapljice.
Foto: OPG Kuzmanić/Vinarija Perišin/Vinarija Putalj