Kaštelansko kreativno proljeće trajalo je 7 tjedana, a završilo je sljubljivanjem crne čokolade sa vinom na događaju pod nazivom „Jazz, vino i čokolada“ koji se održao sinoć u dvorcu Rušinac.
Prisutne je na početku pozdravila Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice grada Kaštela:
- U ovoj završnoj večeri koja je doista puna mirisa, okusa i izvrsne glazbe još jedan put zahvaljujem svima na dolasku. Zahvaljujem svim sudionicima i učesnicima u svih sedam tjedana, posebno našim organizatorima i nadam se da ćemo i ovim doprinijeti produžetku turističke sezone ovdje u Kaštelima, istaknula je.
Nagradu za najuspješnije kaštelansko vino sinoć su odnijeli svima već dobro poznati Anita i Ante Kuzmanić, a upravo Anita je istaknula da ništa nije teško kada ima ljubavi, volje i želje te kako se sve radi po dogovoru:
- Svatko daje svoj touch. Kada se sklapa vino kao konačan proizvod onda oboje sudjelujemo u procesu kako bi dobili dobar proizvod.
Za daljnje ciljeve navode nastojanja da se kvaliteta još podigne ali i govore da se neće širiti i ističu pomoć od lokalne zajednice:
- Lokalna zajednica stvarno pomaže, kako meni tako i ostalim vinarima i obrtnicima. Prošle godine dobili smo značajna sredstva koja će nam sigurno pomoći u proizvodnji. Ove godine također gradska uprava daje neka sredstva. Natjecat ćemo se, vidjet ćemo, valjda će biti uspješno kao i prošle godine, rekao je Ante Kuzmanić.
Čestitkama nagrađenim vinarima pridružila se i Nada Maršić, spomenuvši napore koji se ulažu u promociju kaštelanskih vina:
- Promocija je dugotrajan proces, traje već jako veliki broj godina, iz godine u godinu se naravno povećava, a mi isto tako iz godine u godinu, ne samo Turistička zajednica grada Kaštela nego sam grad Kaštela i naše udruge. Posebno se u zadnje vrijeme iskristalizirao klaster Zora. Tu je i udruga ljubitelja crljenka kaštelanskog. Znači jednim zajedničkim radom, naravno uz podršku svih kaštelanskih vinara, promoviramo njihov rad i kvalitetu vina koja proizvode. Iz godine u godinu mi to zaista činimo kroz različite kanale promocije, od tiskanih materijala, do videa i do filmskih uradaka. U svim našim manifestacijama koristimo isključivo kaštelanska vina sa naglaskom na kaštelanski crljenak. Čestitam bračnom paru Kuzmanić na još jednoj nagradi i ovom priznanju. Svi znamo da je njihovo vino izvanredno već duži niz godina ali isto tako čestitam i svim drugim našim vinarima koji su tu „odmah do“. Sva su ta vina zaista izvrsna. Iako su ograničeni sa površinama koje su posađene i količinama, zato imaju sve bolju i bolju kvalitetu i to je prepoznato ne samo na našem nego i na globalnom tržištu.
Uz vino prisutni su mogli probati i Nadalina čokolade te poslušati edukaciju o sljubljivanju čokolade s vinom.
Svojim prisustvom i čokoladicama počastio ih je Marinko Biškić:
- Nadalina je prva hrvatska čokolada koja je osvojila zlatnu medalju na svjetskom natjecanju chocolatiera, proizvođača, u kategoriji čokolade sa dodacima. Ovdje smo radi sljubljivanja čokolade i vina. Crljenak se jako dobro sljubljuje sa tamnom čokoladom. Večeras imate priliku probati čokolade proizvedene u tri različite države porijekla kakaa, Dominikanska Republika, većinom Centralna i Južna Amerika, drugi je Peru te Ekvator. Svaka ima drugačiju aromu, a večeras ih imate priliku probati s različitim vinima i otkriti s kojim vinom vam najviše odgovara. U svakom slučaju crno vino, crveno vino izvanredno ide uz tamnu čokoladu, pogotovo Nadalininu naravno.
Hvala vam što ste došli i što podržavate lokalne proizvođače i vina i čokolada i začina, rekao je te prošetao između stolova, spreman odgovoriti na pitanja prisutnih i održati kratke edukacije o sljubljivanju vina i čokolade.
Prisutne je zabavljao Čićo Band uz jazz note upotpunivši ovu ležernu večer.
Foto: Jakov Sučić
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa financiranje javnih potreba u kulturi u 2024. godini.