Svjetsko prvenstvo u kuhanju jela od sipe i boba kojeg su organizirali klaster Zora i JU Rera SD u suradnji s Gradom Kaštela i Turističkom zajednicom, održano je jučer u u dvorcu Rušinac. Osim propagiranja našeg tradicionalnog jela i jačanje Kaštela kao gastro destinacije, cilj ove manifestacije je bio i jačanje turističke predsezone grada te širenje postojeće turističke ponude, kazali su nam organizatori.
- Večeras je popriličan odaziv ljudi, uobičajeno je da na završnoj svečanosti bude tako. Uz ovo natjecanje imamo još jedan događaj, sljubljujemo vino s čokoladom, slušamo muziku. Bit će ovo jako lijepa večer, rekao je prvi čovjek klastera Zora i inicijator Kreativnog proljeća, Srećko Radnić.
Žiri je vodio chef Nikola Tomić otkrivši nam što se događalo u kuhinji.
- Od svih dobrih natjecatelja trebalo je izabrati najboljeg, a to je najteže. Kada imate puno dobroga onda je teško izdvojiti to najbolje. Mi smo se potrudili. Najviše me dojmilo što su svi bili doista dobri, imali smo čak i nešto inovativno što je malo odstupalo od tradicije. Iako smo tražili tradicionalno jelo i ovo ćemo nagraditi.
Među 5 natjecateljskih ekipa koje su pokazale svoje umijeće kuhanja, 5. mjesto zauzeli su Branka i Dragan Kapov sa 230 bodova. Na 4. mjestu našao se prošlogodišnji pobjednik Željko Buotić sa 249 bodova. Treće mjesto sa 253 boda zauzeli su Ljiljana Lovrić i Andre Vetma. Dubravka Britvić Delić našla se na drugom mjestu sa 260 bodova, a pobjednice natjecanja bile su Ana Damjanov i Anamarija Delić sa 270 bodova.
Prisutni su uživali u dobroj hrani i vinu te su ostali i na nastavku ove manifestacije koja je uslijedila u 21 sat s događajem pod nazivom „Jazz, vino i čokolada“.
Foto: Jakov Sučić
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa financiranje javnih potreba u kulturi u 2024. godini.