TRADICONALANA FEŠTA UDRUŽENJA OBRTNIKA IZ CIJELE HRVATSKE
Na portu u Kaštel Starom, sinoć se uz šaroliku ponudu dobre hrane i pića iz svih dijelova Hrvatske održala tradicionalna deveta po redu manifestacija pod nazivom ''Eno gastro Kaštela 2023.''. Organizatori ovog događaja su članovi Udruženja obrtnika Kaštela, a manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Turističke zajednice grada Kaštela, Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Splitsko - dalmatinske županije.
Početak manifestacije započeo je dolaskom sudionika i zajedničkim druženjem obrtnika na portu u Kaštel Starom, gdje su svoju tradicionalnu i autohtonu gastro ponudu prezentirali obrtnici iz svih krajeva Lijepe naše i njihovi kolege obrtnici iz Slovenije. Cilj manifestacije je predstavljanje, promocija i povezivanje hrvatskih obrtnika putem gastro - kulturnih dostignuća krajeva iz kojih dolaze.
Okupljene je ispred Udruženja obrtnika Kaštela pozdravila Alenka Rokov, a prisutni su bili predstavnici obrtnika iz Rijeka, Zagreba, Duge Rese, Bjelovara, Krapinskih toplica, Petrinje, Siska, Samobora, Osijeka, Vukovara, Lipika, Splita, Vrgorca i Imotskog.
- Već deveti puta smo ovdje u Kaštelima na ovoj eno gastro manifestaciji, sam broj dolazaka obrtnika na ovu manifestaciju daje joj na značaju. Obrtnici iz cijele Hrvatske stvarno imaju što pokazati, a ono što želimo je da oni budu priznati i poštovani, jer znamo da je obrtništvo najžilavija i najotpornija grana gospodarstva, u ovom trenutku je preko 106 tisuća aktivnih obrta koji zapošljavaju preko 215 tisuća ljudi. Entuzijazam obrtnika nikad nije popuštao, prebrodili smo razne oluje, političke sustave, energetske krize, ratove, ali opstajemo, a upravo smo lani proslavili 170 godina obrtništva u Hrvatskoj - kazao je Dalibor Krathovil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.
Na meniju su se našla divljač, čobanac, kotlovina, crni i bijeli rižot, rižot od kozica, burgeri, riba i razni kolači, rekli bi smo da se za svako nepce našlo po nešto.
Osječani su pripremili svoj specijalitet, slavonski poljubac, namaz od crne slavonske svinje s 24 začina, a ekipa iz Bjelovara je u Kaštelima drugi put i kazali su kako im je odlično uz dobar provod i super organizaciju, a pripremili su tradicionalne mazalice od smjese za ćevape, kajmaka i rajčice. Dražen Zovko, predsjednik Udruženja iz Vukovara nam je rekao kako su do sada svake godine na manifestaciji, a on i njegovi Vukovarci skuhali su tradicionalni čobanac od junetine, svinjetine, nogica i ostalih tajnih sastojaka.
- Nama je ovdje prekrasno, zadovoljni smo s ljudima, odazivom, moram reći da ljudi već čekaju naš čobanac, nastala je pomama i drago nam je što smo ovdje kako bi pokazali da Slavonija i Dalmacija imaju nešto zajedničko - kazao je Zovko.
Uz dobru hranu, slastice i piće okupljeni su se do kraja večeri opuštali uz glazbeni nastup grupe ''Barbarosa''.
Foto: Ivana Topić