Sinoćnjom posljednjom večeri manifestacije Jazz, vino i čokolada, službeno je završilo Kreativno proljeće u organizaciji Turističke zajednice grada Kaštela. Nakon tradicionalnih kaštelanskih jela koja su se mogla kušati na prvoj večeri, sinoć je na red došao desert i to u vidu tamnih organskih čokolada. Prisutni su uživali u bogatoj eno gastro ponudi sedam Kaštela, a brend Nadalina by Marinko Biškić izvrsno je sljubio čokoladne okuse s vinskim notama.
Kaštelanski crljenak sinoć je došao i na ocjenjivački stol. Ocjenjivanje je vodio Matko Kuzmanić, a vinari su se međusobno ocjenjivali metodom blind tastinga - To je jedan sustav koji smo osmislili prije par godina, kojim želimo unaprijediti sustav kvalitete kaštelanskog crljenka. Ocjenjivanje se radi u tri kruga i to je najpošteniji način ocjenjivanja jer nitko ne zna čije vino ocjenjuje. Kaštelanski vinari su napravili veliki iskorak u posljednjih 10, 15 godina, a crljenak je u zadnjih nekoliko godina poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a to prepoznaju i ugostitelji - rekao nam je Kuzmanić.
Zadatak sljubljivanja vina sa čokoladom pripao je velikom novinarskom i kulinarskog imenu Zlatku Gallu - Cijela priča je pomalo pretenciozna i organska. Tu iza nas je jazz, koji potječe iz južnoameričkih zemalja, a mi ćemo sljubiti naša autohtona vina maraštinu, crljenak, pošip i dobričić sa čokoladom. Biškić će večeras predstaviti 5, 6 organskih čokolada koje dolaze iz zrna kakaovca iz južnoameričkih zemalja. Čokolada vam je kao i vino, različite sorte na različitom podneblju daju različite okuse. Ideja je da ljudi gutljaj, dva vina probaju s kockicom čokolade, pet vrsta vina i osam vrsta čokolade. Sve to je na tragu sljubljivanja tradicionalnoga s novim tehnologijama. - kazao je Gall.
Događaju je prisustvovao i državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta Tonći Glavina
- Jedna od naših obaveza je za vrijeme boravka gostiju u Hrvatskoj ponuditi im razloge ne samo za zabavu nego i razloge za buduće dolaske. Upravo kroz ovakve događaje naši gosti najviše prepoznaju i najviše se identificiraju s destinacijom. Većini gostiju motiv dolaska su sunce i more, a nama je cilj da kada dođu da ih upoznamo sa svim onim drugim što nudimo i da im damo motiv za dolazak tijekom cijele godine i da recimo sljedeći put u Kaštela dolaze samo radi vina ili jedne izvanredne gastronomske manifestacije kao što je ova. - rekao nam je Glavina.
Zadovoljstvo manifestacijom nije skrivao organizator Srećko Radnić - Ja sam jako zadovoljan i strani gosti su vidjeli da se tu nešto događa, svi stolovi su puni, ambijent je prekrasan. Ponudili smo im doživljaj, a oni će ga prenijeti tamo odakle su došli. - osvrnuo se Radnić.
Među osam kaštelankih predstavnika crljenka, metodom blind tastinga jednakim brojem bodova pobjedu su odnijeli Vlado Perišin i Neven Vuina. Vuina se predstavio s berbom iz 2017., a Perišin s premium Lazarusom iz 2015. Obojica pobjednika skromno su poručili kako su sretni zbog pobjede, ali i kako tu nije riječ o nadmetanju, jer oni su svi prijatelji, a ono što ih najviše raduje je sve bolja kvaliteta kaštelanskog crljenka iz godine u godinu.
Među posjetiteljima bio je i nekadašnji gradonačelnik Kaštela, danas potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik vatrogasne zajednice Ante Sanader - Crljenak je simbol Kaštela, u ono doba kada smo otkrili da je Zinfandel naš, bio sam gradonačelnik i puno mladih vinogradara je krenulo sa stvaranjem novog brenda i vidim da su u tome i uspjeli i ja im na tome čestitam. - kazao je Sanader
Ova večer, kao i cijela manifestacija Jazz, vino i čokolada, omotana u nježne note koje su dopirale s gitara, završila je Pozdravom vinu, kada su sveprisutni podigli svoje čaše napunjene predstavljenim tradicijskim vinima i zdravicom u ovu zvjezdanu noć poslali dobre želje.
Foto: Jakov Sučić