ODRŽANO PREDAVANJE O UTJECAJU HRANE NA ŠEĆER U KRVI
Poučno predavanje „Kako različita hrana utječe na šećer u krvi?” jučer se održalo u Kaštel Kambelovcu u organizaciji Dijabetičkog društva Kaštela, a predavanje je vodila nutricionistica Iva Tokić Sedlar.
Predavanje je prvenstveno bilo namijenjeno dijabetičarima, ali su na predavanje mogli doći i oni koji ne boluju od ove bolesti. Balans glikemije preporučen je svima jer hrana koju jedemo može uzrokovati neugodne nagle skokove i padove šećera i kod zdravih ljudi.
Tokić je pričala o tome kojim namirnicama treba dati prednost, na koji način treba kombinirati različite namirnice, zdravim alternativama našim omiljenim manje zdravim namirnicama, ali je razbila i neke dobro ustaljene mitove.
Jedan od njih je prženje na maslinovom ulju, za koje se do nedavno smatralo da je štetno. To ipak uopće nije istina, maslinovo ulje najbolji je izbor kada trebamo nešto brzinski popržiti, a oksidira tek na 220 stupnjeva Celzijusa pa o tome ne trebamo brinuti.
Iva Tokić Sedlar
Još jedan mit koji često čujemo je taj da su ugljikohidrati loši. Neki od njih mogu biti štetni, pogotovo za šećeraše, ali ne nužno. Bitno je birati ugljikohidrate koji su bogati vlaknima pa bi bijelu tjesteninu, rižu, bijeli kruh i krumpire trebalo zamijeniti tjesteninom od leće ili heljde, integralnim kruhom, integralnom rižom i batatima. Također, uvijek se treba truditi da ugljikohidrate kombiniramo s proteinima ili mastima kako bismo smanjili njihov glikemijski indeks.
Naša prehrana trebala bi se sastojati prvenstveno od povrća, zatim proteina kojih najviše možemo pronaći u mesu, ribi i mliječnim proizvodima, a tek onda na red dolaze ugljikohidrati. Uz to je važno i ne pretjerivati sa zasićenim mastima. Idealna ljudska prehrana zapravo bi bila baš ona iz našeg podneblja-mediteranska.
Ako su vam ove teme interesantne, svakako popratite rad Društva dijabetičara Kaštela jer su najavili održavanje sličnih događaja i u budućnosti.
Foto: Ivana Topić