Kako je petak dan kada se kod nas za obiteljskim stolom tradicionalno jede riba, jutro uoči vikenda put nas je naveo do trogirske peškarije koju u potrazi za ribljim delicijama često posjećuju i Kaštelani. Našlo se tako u obližnjem Trogiru ponešto za svačiji džep i ukus, a ribari su se požalili kako nema plave ribe koja kod mušterija inače najbolje prolazi.
Na štandovima su jutros bili najpopularniji oslići različitih kategorija pa se za njih trebalo izdvojiti od 9 eura za manje primjerke, do čak 16 eura za velike primjerke s parangala. Od ribe iz ribogojilišta nudile su se komarče od 11 i 15 eura te lubin, čija je cijena varirala od 10 do 18 eura. Ljubitelji kozica za kilogram morali su izdvojiti 10 eura, dok su škampi išli po cijeni od 8 eura za manje primjerke do 14 eura za one nešto veće.
Od manje ribe bilo idealne za „pofrigat“ bilo je trlji blatarica po 6 eura, te pišmojla i patarača po 4 eura. Oni koji za ručak petkom radije biraju hobotnicu na salatu ili brujet, kilogram ovog ukusnog mekušca plaćali su po 20 eura, dok su muzgavci išli po povoljnijoj cijeni od 6 eura. Bilo je i sipe koja se savršeno ljubi s bobom koji je još u sezoni, a za nju je trebalo izdvojiti 20 eura za kilogram.
Iako mušterija na peškariji jutros nije nedostajalo, nije bilo ni prevelike gužve, a ribari su se požalili kako ipak nisu prezadovoljni prometom.
- Nisan zadovoljan, nema nešto puno ljudi, ali to je jer fali plave ribe koju ljudi inače najviše kupuju – rekao je jedan od prodavača.
Kupci se pak žale na cijene, kažu kako se prije za 100 kuna moglo pojest dobar riblji ručak, dok to sada ipak košta nešto više.
Do idućeg puta i izvještaja s nekog drugog mjesta, uslast!
Foto: P.K./PGK