Fešta o' boba, jedna od najvećih gastronomsko amaterskih događanja u Dalmaciji, koja svake godine na brcu u Kaštel Kambelovcu okupi nekoliko tisuća gostiju te brojne ekipe koje pripremaju jela od boba i s bobom, starta u subotu, 20. svibnja u 17 sati. Rekordan je broj prijava. Očekuje se oko četiri tisuće porcija jela koje će pripremiti 44 prijavljene ekipe, čija će jela kušati i stručni sud, kako bi se po kategorijama dodijelile i nagrade.
Pripremanje jela je natjecateljskog karaktera, no posebnih propozicija nema. Svaka ekipa može pripremati jela po svom izboru i na način koji sami odaberu, važno je da jedna od glavnih namirnica bude upravo bob. Jela se mogu pripremati na samom kambelovskom brcu, gdje će se fešta održavati, a mogu se donijeti i već pripremljena.
Kako god, sve treba biti spremno do 17 sati kada će početi službeni dio programa fešte nakon kojeg će posjetitelji moći kušati pripremljena jela uz simboličnu cijenu, a uz to se i dobro zabaviti. Je li sve spremano za 15. Feštu o boba pitali smo u ime organizatora, Vladu Perišina koji posljednjih dana sa ostatkom ekipe pomno prati vremensku prognozu.
- Idemo, nema čekanja. Kažu da neće bit kiše. Pripreme su u tijeku, brce se uređuje. Vadimo stolove, bob je stiga, sve je na mistu – rekao je u svom stilu kaštelanski vinar Perišin i napomenuo da imaju rekordan broj prijava ovu godinu, njih 44 i da se očekuje oko četiri tisuće porcija jela.
Kako je kazao Perišin, u subotu u prijepodnevnim satima ekipa koja je u organizaciji će biti na brcu kako bi se obavile posljednje pripreme, dok će ostali doći ovisno o tome koliko im treba vremena za kuhanje, a najkasnije do 14 sati.
- Mi stižemo na brce već u jutarnjim satima, a ekipe oko podne ili jedne ure, a najkasnije do dvi ure. Službeno otvaranje je od 17 sati – kazao je Perišin i još jednom pozvao sve ljude dobre volje da im se pridruže na najjačoj fešti u Dalmaciji.
Bob će se u subotu spremati na stotinu načina, s manistrom, suhim mesom, mljevenim mesom, bit će tu morskih plodova i boba, različitih tradicionalnih jela, ali i inovacija, slatkiša od boba, zalogajčića s bobobom...
Koja će jela biti najbolja odlučit će stručni sud, no to će i ove godine biti manje važno, jer cilj cijele manifestacije je slaviti bob, ugodno se družiti i dobro zabaviti, a organizatori su to i obećali uz napomenu, feštat će se uz bob i kapljicu dobrog vina.
Foto: PGK (arhiva)