MIRISI I OKUSI JELA OD SIPE I BOBA U MARINI KAŠTELA
Uz izložbu brodova i pratećih nautičkih sadržaja, tijekom današnjeg dana se u Marini Kaštela u restoranu Spinaker održavalo 5. Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba. Prvenstvo se odvilo u sklopu Kreativnog proljeća u njegovu Gastro tjednu, a kuhali su učenici ugostiteljskih škola i kuhari amateri. Najukusniji spoj sipe i boba pripremio je Željko Buotić iz Kaštel Kambelovca koji je za nagradu dobio 50 litara kaštelanskog Crljenka.
Već od jutra krenule su pripreme za kuhanje, a prvi su za mobilne kuhinjske jedinice stupili mladi kuhari iz splitske Turističko - ugostiteljske i imotske Industrijsko - obrtničke škole, koji su pokazali kreativnost i jela pripremali na nešto moderniji način. Za nijansu su u okusima bili uspješniji Splićani, a predsjednik ocjenjivačke komisije Nikica Ševo, inače profesor u Srednjoj strukovnoj školi ''Blaž Jurjev Trogiranin'', nam je kazao kako su kriteriji za mlade bili nešto drukčiji jer im se uz jelo, ocjenjivala čistoća i izgled radne jednice, ali kako nam je kazao ima razloga za vjeru i optimizam u mladost jer su pokazali da znaju tradicionalna jela prezentirati na moderan način.
Uz pobjednika Željka Buotića, koji nam je kazao da je tajna njegova jela odlična šalša i menta kao začin, u konkurenciji kuhara amatera, drugo mjesto zauzeo je Andro Vetma, a treće mjesto dijele Dubravka Delić i Branka Kapov.
- Prevladale su nijanse, gospodin Željko je osvojio prvo mjesto jer smo u njegovom jelu osjetili nešto drukčije, neku posebnu notu svježine koju mu je dala menta. Moram pohvaliti i Antu i gospođe Dubravku i Branku čija jela su odlična i u tradicionalnom štihu. Volio bih da ovo natjecanje kroz godine proširi svoj obim s više škola i natjecatelja - kazao nam je kuhar Nikica Ševo uz kojeg su u žiriju bili i Boris Poljak, kuhar iz restorana Ola iz Segeta, Petar Božić, kuhar iz domaćeg restorana Spinaker te Marija Kezele ravnateljica SŠ ''Braće Radić'' iz Štafilića.
- Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti kaštelanske eno-gastro ponude i kaštelanskih tradicijskih jela. Ujedno ćemo jačati postojeću turističku ponudu i predstaviti Kaštela kao poznatu i iznimno poželjnu turističku destinaciju sa ribarsko težačkom tradicijskim delicijama i to ne samo na nacionalnom već i na internacionalnom nivou, proširiti sezonu i ojačati kapacitete lokalnih dionika kako bi se isporučio cjelovit destinacijski proizvod u današnjoj industriji doživljaja. Počelo je Kreativno proljeće, Hrvatski dani male brodogradnje, a danas i ovo natjecanje pa vezano za to moram s zadovoljstvom kazati da su Kaštela snažno krenula u sezonu - poručio u ime organizatora Srećko Radnić, predsjednik klastera ZORA .
Foto: Ivana Topić (PGK)