Ove godine udruga Mastrinka i Bijaći- Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine u sklopu projekta „Lokalno društveno poduzetništvo – KAŠTELA NATIVES“ organizirali su cjelodnevno druženje povodom Dana žena.
Jutarnji sati bili su rezervirani za tradicionalne slastice. Vrijedne ruke kaštelanskih domaćica su pod mentorstvom Nađe Novak izrađivale tradicionalne rafiole.
Poslijepodnevni sati bili su posvećeni znamenitostima i kulturno povijesnom prikazu Kaštel Kambelovca i Lukšića. Naime uz stručno vodstvo vodiča Nataše Birčić desetak zainteresiranih laganom šetnjom u trajanju od sat i pol upoznali su Kambelovac i Lukšić te doznali štošta novog i zanimljivog iz povijesti i kulture ali i poneku anegdotu toga kraja.
U Rušincu je pak uz prezentaciju vina i ulja okupljene dočekala interpretatorica i vodič Ana Jakić dok su se kuhinjom širili mirisi jela od maslina.
Uz kratku prezentaciju o važnosti razvoja maslinarstva u Kaštelima prezentirane su tri monosortna ulja u suradnji s kaštelanskim OPG Pensa Bogdan/ Ivan Vicenco. Okupljenima su predstavljene Lastovka pikantna, Oblica blaga i balansirana Levantinka, posvećena svim ženama u obitelji i dobitnica zlatne medalje na prestižnom natjecanju u New Yorku i zlata na Festivalu masline u Zagrebu iste 2022.godine. Uz još toplu pogaču od maslina, ulje je dobilo zaokruženu prezentaciju. Naglasimo da je riječ o maslinovom ulju iz certificiranog ekološkog uzgoja pa je vrijednost prezentiranih ulja još i veća.
Nakon prezentacije ulja, uslijedila je prezentacija i degustacija četiri sortna vina dvoje kaštelanskih vinara Kuzmanić i Žanić. Druženje je potrajalo do večernjih sati, kada su prezentirana tri jela od maslina koje su spremali kuhari Miro Vranković i Matej Birčić. Našlo se tu za svako nepce po nešto, od pogače s maslinama i namaza od maslina do hobotnice s purom uz naravno čašicu bijelog vina i nezaobilaznog kaštelanskog Crljenka.
Organizatori najavljuju cijeli niz događaja za lokalno stanovništvo
-U tijeku su prijave za edukacije za vodiče i turističke iznajmljivače koje kreću u ožujku, pripremaju se radionice tradicionalnih ukrajinskih i kaštelanskih slastica pred Uskrs. Nadamo se da će s ljepšim danima prostor Rušinca ponovo zaživjet dodatnim sadržajima koji obogaćuju ponudu Kaštela u ovom predsezonskom periodu.- kazali su iz Mastrinke.
Foto: Jakov Sučić