U sklopu projekta poticanja lokalnog društvenog poduzetništva Kaštela Natives održana tematska radionica „Postanite znanac za maslinovog ulja i vina“. Desetak turističkih vodiča uz stručno vodstvo dr. sc. Tatjane Klepo, Anite Kuzmanić i Ane Jukić saznalo je više o povijesti uzgoja i razvoju maslinarstva i vinarstva na kaštelanskom području.
Nakon što je Ana Jukić prezentirala kako se maslinarstvo razvijalo kroz povijest te kako se Crljenak ponovo pojavio i postao cijenjen u Kaštelima, Tatjana Klepo je prezentirala 4 različita ulja te prisutnima naglasila važnost maslinovog ulja za zdravlje i prehranu. Pokazala je kako se ocjenjuje ulje, koje su glavne karakteristike koje sorte te kako naglasiti što je kod prerade bitno da bi ulje bilo iznimne kvalitete. Prezentirana su i degustirana ulja kaštelanskog OPG Pensa Family Farm te ovogodišnjeg pobjednika Noći mladog maslinovog ulja Mate Baruna.
U dijelu posvećenom vinima, Anita Kuzmanić iz vinarije u Kaštel Novom prezentirala je pak dvije sorte kaštelanskog kraja Tribljan i Crljenak te dva vina kaštelanskog vinara Karla Žanića- Pošip i Rose. Bila je ovo prilika da vodiči koji su sudjelovali na edukacijama u organizaciji društva Bijaći doznaju više o vinima i uljima te dalje nastave u sklopu događanja promovirati Kaštela.
Sljedeća prezentacija već je ove srijede u sklopu Dana žena, 8.3.2023. s početkom u 14 sati a prijave su moguće putem linka: https://forms.gle/GqULZA6QPhhhff8v8.
Foto: Mastrinka