20 GODINA MASTRINKE
U organizaciji udruge maslinara Mastrinka sinoć je održana četvrta po redu Noć mladog maslinovog ulja u prostorijama poljoprivredne zadruge Kaštela Coop u Kaštel Starom, a najboljim uljem proglašeno je ono Mate Baruna.
Večer je otvorio predsjednik udruge Mastrinka Goran Pavlov, a dopredsjednica udruge Tatjana Klepo podijelila je zahvalnice pojedincima i udrugama koji su bili podrška radu udruge i koji su pripomogli da se ova večer održi, nakon čega je Marin Kanajet moderirao razgovor u kojem su sudjelovali Grgica Benutić, Goran Parlov, Ivica Ljubenkov i Đivo Matana koji su pričali o nastanku i povijesti udruge. Ovom prilikom Goran Pavlov je pozvao mlade da se pridruže udruzi kako bi znanje prebacili na nove generacije, a Grgica Benutić je rekao kako je maslina, osim vina, budućnost kaštelanske poljoprivrede.
Tatjana Klepo
– Dobili smo 12 uzoraka maslinova ulja, od kojih je 10 zadovoljilo kriterije natječaja u kategoriji ekstra djevičansko ulje. To je dobar pokazatelj jer je u prošlim godinama omjer bio nešto lošiji. Ovogodišnja berba je podbacila najviše uslijed manjka padalina, posebno u Donjim Kaštelima – rekla nam je potpredsjednica Tatjana Klepo.
Druženje na kojem su maslinari izmijenili svoja iskustva i dobili stručne savjete za unaprjeđenje maslinarstva zaključeno je svečanom dodjelom nagrada.
Mate Barun
U kategoriji ekstra djevičansko ulje Brončanu kapju ulja dobili su Milan i Nada Perić, Neven Grgin, Duje Perišin. Srebrenu kapju ulja dobili su Krunoslav Čmrlec i Duško Delin a Zlatnu kapju uja dobila je Anđa Lončar, te po dvije poljoprivredna braniteljska zadruga Lintar a najboljim je proglašeno ono Mate Baruna čije će ulje ići na međunarodno natjecanje maslinovih ulja u New York.
Udruga Mastrinka sinoć je ujedno proslavila dvadeseti rođendan i počastila okupljene hranom, pićem i živom glazbom. Članovi udruge organizirali su tombolu, a glavnu nagradu - inox bačvu - dobio je Vlado Perišin.
Za kulinarski dio pobrinuo se kuhar Anton Nišević koji je pripremio gulaš na divljač sa njokima te orzo, osim toga posjetitelji su mogli kušati soparnik te uživati u domaćem ulju, vinu i krokant torti.
FOTO: Jakov Sučić