Na štekatima ugostiteljskih objekata još je uvijek glavna tema euro. Obišli smo pojedine kaštelanske ugostitelje i trgovce na tržnicama da vidimo kako se snalaze u ovoj prijelaznoj situaciji dok euro u potpunosti ne zamijeni kunu.
Kuna, za sada, odlazi u povijest te će se od 15. siječnja moći plaćati isključivo eurima. Narednih desetak dana ugostitelji će uz eure primati i kune, što svakako otežava njihovo poslovanje, jer moraju biti brzopotezni u vraćanju kusura i primorani su koristiti kalkulator kako bi ispravno vratili novac.
Simpatične gospođe iz fast – fooda Gricko
– Ljudi većinom daju u kunama. Al zavisi, neko oće kune nazad, neko eure, malo je zbunjoza, al imamo program na kasi koji nam govori koliko točno tribamo vratit. Cijene su nam „li-la“, možda su dva-tri centa gori, nije puno, negdi je cijena veća, negdi manja, al zaokružili smo ih da moremo normalno radit. K vragu euri i ko ih je donija, tribale su ostat kune i gotovo, samo su nas zamantali sa ovime svime – rekle su nam nasmijane radnice iz Gricka.
U hladno siječanjsko jutro još se zbrajaju troškovi novogodišnjeg dočeka, ali u dvije valute. U cjenicima caffe bara Krespo cijene su iskazane u eurima i kunama. Skoro svaki razgovor vodi se na temu eura, kazuju nam konobari.
Ekipa iz kafića Krespo
– Prvi dan nam je bio mali šok, al evo snalazimo se. Dolaze nam ljudi sa eurima i s kunama, ali imamo kalkulatore, u kasi imamo program koji pokazuje točno koliko treba vratit novca. Gosti su nam okej što se toga tiče, većinom dođu s točnim iznosom, ali zna se dogodit da nam ljudi plaćaju i lipama, samo da se riješe novca. Cijene smo prilagodili euru, ostale su slične onima koje su bile – rekao nam je Vjeko, povremeni konobar u caffe baru Krespo u Kaštel Štafiliću, koji inače studira komunikacije i medije.
Na bancima u Lukšiću sezonsko voće i povrće, salata, kupus, rotkvica, suhe smokve. Blitva se cijeni na 20 kuna što po današnjem tečaju iznosi 2.65 eura, a trgovci zaokružuju cijenu na 2.70 eura radi lakšeg baratanja novcem.
– Ne pitaj me za pare, nema mušterija, ni eura, ni kuna od jutros. Jučer sam nešto i prodala, al' danas slabo. Ljudi dođu većinom s kunama zasada. Kupila sam 100 kuna jučer, dobila sam 13 eura i 27 centi pa mi je to neka računica, pišem na papir pa priračunavam. Imam i eure i kune, a većinom vraćam u onoj valuti koju mi plate. Nisam se još navikla na eure, bilo bi bolje da je kuna ostala, dva puta je bila, dva puta je otišla, vratit će se ona opet – rekle su nam gospođe iz Lukšića koje prodaju voće i povrće na bancima u Ulici Hrvatskih branitelja.
Zbog zaokruživanja cijena iskazanima u eurima i lakšeg baratanja novcem, ali i dodatne zarade, većina artikla u ugostiteljskim objektima je „malo“ poskupila te će tako formirane cijene i ostati kad kuna ne bude više u uporabi. Mada će ugostitelji i kupci pregrmjeti ovaj „konfužjun“ kroz desetak dana, ostaje nam glavno pitanje što će biti sa kupovnom moći nakon potpunog prelaska na euro.
Foto: PGK