Da je jedno tradicionalno jelo, kao što je sipa i bob, nepresušan gastronomski doživljaj i užitak, pokazali su sudionici 5. Prvenstva svita u pripremanju jela od sipe i boba ove subote u restoranu SŠ Braća Radić u kaštel Štafiliću, koji su svojom kreativnošću i idejama zadali posla članovima stručnog žirija koji su morali izabrati najbolje. No, ipak je odlučeno da su najbolje jelo među profesionalcima pripremili Domagoj Melvan i Matea Burečić iz hotela Marinus.
Prvenstvo svijeta u pripremanju jela od sipe i boba događanje je koje je organizirao Klaster za održivi razvoj na čelu sa Srećkom Radnićem. Pozivu na natjecanje u pripremanju sipe i boba ove su se godine odazvali profesionalni kuhari, pučki i mladi kuhari, a organizatori su im pripremili sve potrebne namirnice te su profesionalci imali sat i po vremena da od njih stvore ukusno i kreativno jelo, a amaterima je ostavljeno pola sata više da pred žiri donesu pripremljeno jelo.
Članovi žirija ocjenjivali su sve, od ideje, preko kreativnosti, okusa i mirisa, količine začina, tradicije, inovativnosti i prezentacije. Tako je osim već spomenutog dvojca iz hotela Marinus koji su prema ocjeni žirija bili najbolji, drugo mjesto pripalo Josipu Šakiću, treće Žarku Adoriću. Četvrto mjesto pripalo je Josipu Baričeviću a peto Borisu Poljaku. Moramo napomenuti kako je žiri pohvalio sva njihova jela te su naglasili da su o samom poretku odlučivale tek nijanse.
Sam žiri su ovaj put činili Mario Pavić, Roko Puče, Ela Šarić i Antun Nišević, koji su i ovog puta imali uistinu težak posao kako bi odabrali one najbolje.
- Neki od kuhara bili su u potpunosti uspješni, neki djelomično, ali svi su dobro odradili temu, a to je sipa i bob. Bilo je puno varijacija i kreativnosti, ali važno je napomenuti da je bitno zadržati onaj djelić tradicije, koji mnogi mladi kuhari žele preskočiti u svom radu. Ovdje se pokazalo da tradicija ima svoju ulogu i možemo biti zadovoljni kušanim – kazao je voditelj gastro programa Antun Nišević.
Nakon profesionalaca, kuhanja su se prihvatili amateri i mladi. Tako su svoja jela pripremali već tradicionalno Dubravka i Leše koji je i osvojio prvo mjesto među pučkim kuharima ali i učenici SŠ Blaž Jurjev Trogiranin.
Pripremljena jela ovog dana, mogli su kušati tek rijetki jer se ipak radilo o natjecanju i malim količinama pripremljenih jela od boba i sipe, no, svi koji su u subotu ipak pristigli mogli su osjetiti atmosferu ovog natjecanja te kušati cijeli niz proizvoda.
Van konkurencije, u glavnoj kuhinji restorana, kuhao je poznati splitski novinar, publicist i gurman Zlatko Gall koji je pripremio tri tradicionalna jela od kojih će se neka naći i u novoj knjižici o kaštelanskim jelima i vinima koja bi trebala svjetlo dana ugledati slijedeće godine
-Spremam tri tradicionalna domaća jela ali sa malim pomakom, jedno je pivac u crljenku. Radi se o tradicionalnom jelu sa puno toća koji se podlijeva vinom uz koje se služe njoki, pire krumpir i slično. Drugo jelo je rižot od raznih školjki, napravi se na bilo i treće jelo, koje se obično jelo oko blagdana, a rai se o telećem ili junećem gulašu sa domaćim makarunima, - kazao nam je Gall.
Organizator natjecanja ispred Klastera za održivi razvoj, Srećko Radnić na kraju je naglasio: - Danas smo organizirali Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba na kojem su se natjecali profesionalni kuhari, pučki kuhari i mladi kuhari. Jako sam zadovoljan prikazanom maštovitošću kuhara i njihovim jelima, a sve smo na kraju zalili i kaštelanskim crljenkom. Za dogodine pripremamo novu knjižicu sa tradicionalnim jelima i vinima u čemu nam i ovaj put pomaže Zlatko Gall te je ovo bila prava prilika da iskušamo to što ćemo dogodine prezentirati svima.
Foto: Jakov Sučić