KAŠTELA NA ŠTORIJI O' SPIZE U SPLITU
„Falile se Kaštelanke, da su lipje neg Splićanke...“ pjevali su u subotu navečer Nedo Kovačev i Rovinježovi na splitskoj Peškariji, koja je, umjesto ribom, bila puna gastro delicijama i vrhunskim vinima, kojima su stanovnici Kaštela pokazali da se osim s lijepim ženama, opravdano mogu pohvaliti i s gastro i eno ponudom svog grada.
Crljenak kaštelanski, pošip i plavac, bila su tek neka od vina kaštelanskih vinara u kojima su mogli uživati svi pristigli na predstavljanje grada podno Kozjaku sklopu projekta Štorija o' spize, koji tijekom listopada, mjeseca gastronomije, organizira splitska Turistička zajednica.
U Štoriji o spize, uz splitske domaćine, tijekom nekoliko dana sudjelovali su i gosti iz Marine, Omiša, Vrgorca i Kaštela, predstavljajući autohtone proizvode svog kraja.
Osim vrhunskih vina, Kaštelani su zainteresiranima omogućili da se upoznaju s okusima fritula, arancina, ušećerenih bajama, tradicionalnog kaštelanskog kolača, drugih slastica, slanih zalogaja, inćuna, pršuta, sira iz Kaštelanske zagore, bakalara, maslinovog ulja, pčelinjih proizvoda..., ali i radovima nastalim od maslinovog drva, posebno jedinstvene, 1500 godina stare kaštelanske masline.
A svoj obol u predstavljanju Kaštela na ovoj splitskoj manifestaciji dali su Turistička zajednica Kaštela, srednja škola Braća Radić, Bratovština Gospe Stomorije, udruga maslinara Mastrinka te udruga Maslina i škoji, vinari poput Kuzmanića, Milana, braće Fradelo ili Matele, kaštelanski obrtnici, Pepe fish, restoran Baletna škola i drugi.
Osim gastro i eno ponudom predstavili su se Kaštelani u Splitu i s raspjevanim glasovima, veselim raspoloženjem i puno pozitivnih vibracija. Dovoljni razlozi da posjetiteljima manifestacije ona ostane u sjećanju, ali i dovoljni razlozi za još jednu potvrdu o bogatstvu sedam Kaštela.
Foto: Ivana Topić