Da je višestoljetna stara maslina u Kaštel Štafiliću neumorna te da se odlično odupire i suši svjedoče brojni plodovi koji su danas tijekom prijepodneva obrani uz pomoć velikog broja vrijednih ruku. Time je obavljeno tradicionalno branjem stare masline, a ujedno je obilježen i početak berbe maslina na području Kaštela.
Nakon dvije pandemijske godine oko stare masline danas se okupio popriličan broj onih koji su željeli sudjelovati u berbi. Uz djecu i tete dječjeg vrtića Maslina, učenike škola Bijaći i Braće Radić i šticenike Centra Mir sudjelovali su članovi društva Bijaći i udruge maslinara Mastrinka, potpomognuti gradskim komunalnim službama, vatrogascima, potom predstavnici JU More i krš te predstavnici Muzeja grada Kaštela i kaštelanske Turističke zajednice i drugih koji skrbe o 1500 godina staroj maslini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovogodišnja berba je počela ranije nego inače, jer je ova godina iznimna po svemu, a da su zadovoljni urodom, ali i izgledom masline potvrdila je Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, društva Bijaći i udruge Mastinka.
- Ove godine je maslina, za razliku od brojnih drugih u Dalmaciji, iznimno dobro rodila. Po mojoj procjeni bit će oko 300 kilograma ploda, dio toga smo ostavili na stablu pticama i ostalim dobrim i korisnim kukcima koji se hrane plodovima masline – kazala je Klepo napomenuvši da se treba diviti ovoj maslini, jer joj ovogodišnja suša nije utjecala na urod, odnosno izgled ploda.
- Maslina je u odličnom stanju. Nije pokazivala nikakve znakove nedostatka vode, tako da je sušu podnijela izvrsno kao što možete i sami svjedočit. Plodovi su čak i krupniji nego što su bili prethodnih godina, tako što se nje tiče, kako bi se reklo, ne fali joj ništa – s pogledom na maslinu zadovoljno je kazala Klepo.
Kako je kazala Klepo konstantno vode brigu o maslini, misleći na bolesti i štetnike te za sada nisu utvrdili nikakve probleme i da je zbog toga vrlo važno je redovito preventivne zaštititi
- Njega, odnosno rezidba su ključne radnje i aktivnosti koje se obavljaju kod stare masline, kako bi je održali u njenim gabaritima i kako bi ona zapravo mogla podnijeti plodove i listove – podsjetila je Klepo i navela kako će rezidba biti u proljeće kada završi opasnost od niskih temperatura.
Stara maslina je dala od sebe najbolje što može i što zna, a dalje će se s plodovima na preradu. Odmah nakon berbe, masline se voze u uljaru Alfirević u Sućurcu. Ulje koje će se dobiti od plodova ove masline, društvo Bijaći pakirat će u male posudice, balsamarije i bit će jedan od vrijednih suvenira grada Kaštela. Inače, Kaštela u svojoj ponudi imaju i suvenire od grana i lišća ove masline, koja je i sama, kao zaštićeni spomenik prirode, jedna od kaštelanskih turističkih atrakcija.
Nakon berbe, od strane Ciana bit će obavljena i preventivna zaštita masline od bolesti, uz stručnu podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Foto: Ivana Topić (PGK)