Zvijezde večeri na prostoru nove lučice u Kaštel Starom sinoć su bili desetogodišnji Marko Čujić i vesela ekipa „Laka promaja“. Do toga da bude zvijezda večeri Marka su dovele jedna lignja i jedna sipa, a „Laku promaju“ puna teča dobrih bokuna ribe i njihovo umijeće s kutlačom.
Ovo bi bio kratki rezime večeri u petak na starosejskom portu, gdje se odvijao tradicionalni lignjolov PŠK Srdela, koji je ovog puta donio nekoliko novitadi.
- Ove godine smo naš lignjolov „rastegnuli“ na dva dana, jer toliko je događanja da ne može sve stati u jedan. Prvi dan donosi sajam ribolovno-nautičke opreme, dječji lignjolov i natjecanje u kuhanju najboljeg brujeta, a drugi dan donosi natjecanje u velikom lignjolovu i izbor za miss lignjolova. Kao i lani i ove godine lignjolov nema samo sportski već i humanitarni predznak jer ćemo prikupljenim donacijama pomoći rad udruge Aurora za djecu oboljelu od cerebralne paralize, s Downovim sindromom i ostalim invaliditetima – kazao nam je predsjednik PŠK Srdela Jakov Sirovica, nadodavši da vremenske prilike ove večeri i nisu najidealnije za lignjolov, no kako je važno da se svi dobro zabave i prikupe donacije za potrebitu djecu.
A da vremenske prilike, odnosno valovi nastali pod udarima južine, nisu bili najidealniji za lignjolov uvjerili su se i mladi sudionici ovog događanja, njih četrdesetak pristiglih ne samo iz Kaštela nego i okolnih gradova pa i šire, koji su s kraja, odnosno prostora novog mula, „bacali“ štape u lovu na lignje. I to puna dva sata.
I dok su najmlađi lignjolovci pokušali uloviti što bolju lignju ili više njih, posjetitelji ovog događanja mogli su razgledati mali sajam s novitadama iz ribolovno-nautičke opreme, pratiti kako se ponašaju lignje i sipe u malom akvariju napravljenom za ovu prigodu, vožnju malih brodova na daljinsko upravljanje,naučiti nešto o ronilačkoj opremi, razgledati makete starih brodova koje izrađuje Marin Bedalov, ali i pratiti što rade članovi desetak ekipa, sudionici natjecanja u kuhanju najboljeg brujeta.
Uz posjetitelje i mi smo zavirili u poneku teču, već na početku uživajući u mirisima i okusima cijele palete brujeta koji su se kuhali u velikom šatoru na portu.
- U teči su sabljarka, ugor, grdobina, kokoti, hama, kosmuji, škampi, kozice... ima toga. A imamo li tajne sastojke? Imamo, al ih nećemo reč, tek ako pobjedimo – kroz smijeh je njihovu teču opisala Dubravka, jedna od veselih članova „Lake promaje“ pristiglih na ovo natjecanje iz Kaštel Kambelovca.
- Od ribe imamo škampe, škarpine, lubine, kozice... ima toga, a od ostalog u teči je i dobra kapula, odlično ulje i još bolje vino. Ma nećemo vam sad sve otkrit, kad sve bude gotovo triba probat pa ćete vidit šta je sve unutra – kazao nam je Kleme i ostali članovi PŠD Galeb iz Kaštel Lukšića, za čijim stolom također nije nedostajalo veselog raspoloženja, ali ni zdravice za dobre rezultate ovog natjecanja.
- Osnova našeg brujeta su ugor, škarpina i grdobina i tu je još, rekli bi, svašta nešto. Lani smo na natjecanju osvojile drugo misto, a ove se godine nadamo popeti skalinu više – bile su optimistične Mira i „Mašogradske neviste“, ekipa koja uglavnom okuplja mlade žene koje su se iz Donjih sela udale u Kaštel Sućurac, ali i ponekog muškog člana.
Svoje ekipe u pripremi brujeta imali su ove večeri i branitelji, Hvidra, članovi maškara, planinari, domaćini iz PŠK Srdela i drugi, i svi odreda nadali su se pobjedi na natjecanju.
Nakon puna dva sata strpljivog lova s novog mula, mali lignjolovci završili su svoje natjecanje. Kako smo već rekli, nemirno more ponešto je poremetilo rezultate dječjeg lignjolova pa su uvjetovali tek poneku ulovljenu lignju i sipu.
A nakon što je komisija utvrdila ulove, pobjednikom ovogodišnjeg dječjeg lignjolova proglašen je desetogodišnji Marko Čujić.
- Bilo je odlično, uhvatio sam lignju i sipu. Malo mi je smetao vitar, al sve je drugo bilo dobro - samo nam je kratko, u svojoj prvoj izjavi za medije, kazao najbolji mali lignjolovac na Srdelinom lignjolovu, koji je od organizatora dobio i odgovarajuću nagradu, a nagrada je pripala i drugoplasiranom Marku Skenderu.
U samom finalu večeri, a nakon pomnog kušanja i razmatranja od strane žirija, koji su činili profesionalni i amaterski kuhari, koji znaju vrlo dobro prepoznati dobru spizu Nikola Tomić, Tonči Zekić i Igor Maršić, proglašeni su i najbolji kuhari brujeta.
A najbolji kuhari bili su upravo članovi ekipe „Laka promaja“, koji su nam, unatoč obećanju da će nam otkriti tajni sastojak svog brujeta ako odnesu pobjedu, to saznanje ostali dužni. Jer u nastalom slavlju nije bilo mjesta i vremena za nove razgovore s novinarima.
Ekipa „Mašogradske neviste“, unatoč optimizmu, ove se godine nije popela skalinu više u odnosu na lani, ponovo im je pripalo drugo mjesto natjecanja, dok je treći najbolji brujet ove večeri skuhala ekipa „Kaštelansko vrelo“ ili kako je ove večeri „prepravljeno“ „Kaštelansko vrilo“.
Treba naglasiti da su svi brujeti podijeljeni onima koji su došli popratiti događanje, a da spize ne nedostaje pobrinuli su se i domaćini, koji su pekli srdele na gradelama. A cijelo vrijeme događanja prikupljale su se donacije za Auroru.
Pobjednici natjecanja, ali i ostali sudionici, večer su nastavili u veselom tonu uz grupu Partenca, a sve skupa najavilo je i zanimljivu današnju drugu večer Srdelinog lignjolova, na kojoj će što više liganja nastojati iz brodica uloviti sedamdesetak tročlanih ekipa koje su se do sada prijavile. Lignjolov će, ako ne bude nepredviđenih okolnosti trajati od 16 do 20 sati, a dok jedni budu lovili drugi će birati miss lignjolova, a i saznat će se tko su dobitnici velike humanitarne lutrije.
Sve u svemu, ako vremenske prilike budu milostive, očekuje nas još jedna zanimljiva i vesela večer na satrosejskom portu.
Foto: Jakov Sučić