Da je sinoć u Kaštelima pukla neka vodovodna cijev, ne bi tko imao popraviti kvar, jer je ekipa iz Vodovoda i kanalizacije imala mnogo važnijeg posla. Kuhali su na sućuračkoj rivi kako bi pomogli u akciji „Udruge za Darku“ u kojoj se prikupljaju sredstva za rehabilitaciju nastradale Kaštelanke. I nije ekipa VIK-a bila jedina, za Darku je kuhalo još desetak udruga, a nešto manje još ih je pomoglo u organizaciji cijelog događanja. A sve udruge okupili su i sve organizirali članovi sućuračkih mašakara iz KPU Kampanel.
Prava litnja fešta, s humanitarnim karakterom, dovela je na sućuračku rivu brojne građane, kako Sućurane tako i one iz susjedstva, koji su pristigli i iz Splita, Solina te zapadnog dijela Kaštela, a našao se na rivi i popriličan broj turista.
- Našli smo se ove večeri u humanitarnoj akciji za našu Darku, u kojoj sudjeluje, što kuhanjem, što svojim radom, dvadesetak udruga i grupa građana. Voljeli bi da ne postoje ovakvi razlozi za akcije, no kad je već tako i kad je Darki potrebna pomoć, odlučili smo je organizirati na ovakav način. Večeras, paralelno s nama, feštu za istu svrhu, organiziraju i kaštelanski obrtnici u Donjim selima i nadam se da ćemo i jedni i drugi biti na kraju uspješni u postizanju cilja. Osim što večeras kuhamo, organizirali smo i aukciju nogometnih dresova, pršuta i umjetnina, koje su donirali pojedinci koji su željeli također pomoći akciji – kazao nam je predsjednik sućuračkih maškara Mario Markov – Đemo.
Atmosfera na sućuračkoj rivi bila je baš onakva kako se je maškare i zamislile. Puno šušura, glazbe, pjesme i plesa, ai i mirisa dalmatinskih specijaliteta i naravno, punih kasica s prikupljenim novcem.
Ispred štandova s „kuhinjama“ vladale su gužve, a neki su svoja jela, unatoč velikim količinama, podijelili u svega sat vremena.
Jedni od njih bili su i već spomenuti djelatnici Vodovoda i kanalizacije, koji su kuhali pašticadu od tune i puru, kombinaciju mora i zaobalja, za koju nam je glavni kuhar kazao da je bila spremljena baš po domaću i da su joj gosti pohvalili i ukus i izgled pa nije čudo što se teča s pašticadom brzo ispraznila.
U ekipi VIK-a našao se ove večeri i direktor tehničkog sektora Ivica Perić, kojeg nismo mogli ne upitati kroz šalu je li njihovo sudjelovanje u akciji i kuhanje za Kaštelane, možda pokušaj da se Kaštelanima iskupe za trenutno stanje u gradu, aludirajući pri tome na nezadovoljstvo pojedinaca dinamikom radova na aglomeraciji.
- Da Kaštela nisu razrovana, jesu. Da nema ponekog problema, ima. Ali to je projekt koji će uskoro donijeti vodu i kanalizaciju svima i koji je nama na ponos. Treba malo i strpljenja i razumijevanja i uskoro ćemo zaboraviti da je ikakvih problema i bilo. A u ovu akciju uključili smo se bez prevelikog razmišljanja jer smo uvijek za akciju koja ima humanitarnu svrhu. Naši momci predložili su da se uključimo, mi smo pristali, VIK je dao simboličnu donaciju, uhvatili smo se kuhanja i pripremili smo pašticadu s tunom koja je dobila sve pohvale onih koji su je probali – kazao nam je Perić i obećao da će VIK-ovci sudjelovati u svim sličnim akcijama gdje ih organizatori pozovu.
Veselo i s puno šušura, uz zadovoljstvo što sudjeluju u ovoj akciji, bilo je i u drugim „kuhinjama“. Đir od štanda do štanda, kušali smo dio pripremljenog i bacili s kuharima poneku ćakulu.
Saznali smo tako da je ženska ekipa nazvana „Mašogradske neviste“ pripremala dva ista, a tako različita jela., manistru i bob te bob i manistru. Manistru i bob prodale su na brzinu, a tijekom večeri u ponudi im je ostala samo bob i manistra.
Ekipa HNK Jadran, bez kojih ne mogu ovakva druženja, sastavljena od svih generacija igrača, od mlađih do veterana, dobro su se oznojili uz velika gradela na kojima su pekli srdele i lokarde, a da doživljaj bude potpun, pripremili su i salatu od krumpira.
U velikoj teči pučkih pivača „Svetoga Jurja“ mirisale su ove večeri biži s tri vrste mesa, janjetinom, teletinom i junetinom, svega u velikim količinama, a njihovi „štandovski“ susjedi iz udruge „Ajmo zapivat“, ponudili su gostima dio svoje tradicionalne kuhinje, od uštipaka do pancete.
Maškare iz KKU Poklade spremali su jelo koje simbolizira doba poklada, toč i makarune.
- Mislili smo da će bit viška, a sve je planulo dok nismo još ni trepnuli – kazale su nam donjokaštelanske maškare.
I bajkeri iz MK Uspomena brzo su ove večeri grabili ostatke s dna teče.
- Spremali smo divljač, srnetinu i veprovinu s domaćim njokima. Bilo je oko stotinjak porcija i sve smo podijelili u kratko vremena – kratko su nam rekli bajkeri.
A više od 200 porcija boba i tripica ove su večeri pripremile maškare iz KU Polantana. Kako su nam rekli, ove im je godine nedostajala fešta o boba u njihovom Kambelovcu pa su odlučili bob donijeti u Sućurac. I pogodili su jer su bob i tripice bile za prste polizat, a to su gosti znali prepoznati.
KUD Putalj odlučio se ove večeri građanima spremiti crni rižot, a pedesetak porcija tog jela, doslovno je otišlo u nekoliko minuta. Sućurački folkloraši dijelili su građanima i domaću kapljicu, rogačušu i orahovicu koje sve liječe i griju srca.
U toploj ljetnoj večeri nije nedostajalo ni mirisa i okusa mesa s gradela, a za to su se pobrinuli gosti iz Splita, gradski kotar Lokve i njihova udruga balotaša.
Članice i članovi SAU Putalj ove večeri nisu spremali neko posebno jelo, već je njihov zadatak bio pomoći u rezuckanju kapule, peršina, luka... ali su najmlađi sudionici ove fešte, članovi KOM-e dali svoj značajan obol. Njihov štand, bio je i doslovno i preneseno, pravi šećer na kraju. Fritule, kolači, voćne salate i druge slastice mnogima su prijali kao desert ove večeri.
Sve u svemu, humanitarni cilj, trud udruga i pojedinaca, kao i nedostatak zajedničkih zabava i druženja u proteklom dvogodišnjem periodu, rezultirali su uspjehom ove gastro fešte, za koji su najzaslužniji članovi KPU Kampanel, ali zasluge pripadaju i kaštelanskim udrugama i njihovim prijateljima, koji su još jednom pokazali svoje veliko srce.
Foto: Ivana Topić (PGK)