IZBORI: Pogledajte tko su novi članovi vijeća mjesnih odbora

SLAB ODAZIV NA BIRALIŠTA NE SMETA HDZ-OVCIMA
Unatoč slaboj izlaznosti birača na izbore za vijeća mjesnih odbora u Kaštelima, njih 10,3 posto, prema ostvarenim rezultatima Kaštelani su pokazali da građani ovog grada podržavaju politiku Hrvatske demokratske zajednice. Kandidacijske liste HDZ-a pobjedile su u svim mjesnim odborima, pa će od 69 članova vijeća 9 mjesnih odbora biti čak 51 kandidat HDZ-a.

Ostalih 18 članova činit će 9 kandidata Saveza za Kaštela,  6 kandidata nezavisnih listi te 3 kandidata SDP-a i koalicijskih partnera.

Za razliku od prošlih izbora za vijeća mjesnih odbora, ovaj put na birališta je izašlo 2,5 posto manje birača. Razlika između prošlih i ovih izbora ogleda se i u činjenici da HDZ-ove liste na prošlim izborima nisu pobijedile u svim mjesnim odborima, a u nekima je HDZ trebao koalirati jer nisu imali apsolutnu većinu, što se na ovim izborima promijenilo upravo u korist HDZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najveća izlaznost na birališta bila je u Kaštel Gomilici, gdje je iznosila 15,42 posto, a najmanja u Kaštel Štafiliću, gdje je glasovalo 7,06 posto birača. HDZ je najveći uspjeh ostvario u mjesnom odboru Kaštel Sućurac, gdje je od 9 mandata dobio čak 7, a najslabiji rezultat ostvarili su u Kaštel Kambelovcu s 5 mandata, dok su ostala 4 pripala kandidacijskoj listi grupe birača nositelja Josipa Berketa.


Ivan Udovičić

Dan nakon izbora, dio kandidata izrazio je svoje zadovoljstvo, dok je većina ipak bila nezadovoljna, smatrajući uglavnom da su rezultati izbora posljedica slabog odaziva građana.

HDZ zahvalio biračima

- Zadovoljni smo rezultatima izbora i ovom prilikom HDZ Kaštela zahvaljuje se članovima, simpatizerima i građanima Kaštela koji su svoje povjerenje na lokalnim izborima za mjesne odbore povjerili listi HDZ-a u koaliciji sa HSS-om te osigurali ovu snažnu pobjedu.
Ovo ukazano povjerenje za nas sada predstavlja obvezu da još snažnije zastupamo interese svoga grada i da postanemo glavni pokretač mehanizma napretka gospodarstva na ovom području, da se vrati povjerenje i osigura dobrobit građana, vođeni uvjerenjima temeljenim na načelima demokracije i kršćanskih vrednota. Ova pobjeda nas ponovo obvezuje da nastavimo istom ozbiljnošću i odgovornošću prema svim projektima koji su pred nama – poručio je i zahvalio predsjednik GO HDZ-a Ivan Udovičić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadaju se radu

https://www.portal.hr/images/stories/novosti/2014/07/gv/marinkaparcina.jpg
Marinka Parčina

- Definitivno nisam zadovoljna onime što su izbori pokazali, prvenstveno pri tome mislim na slab odaziv birača. Izbori za vijeća mjesnih odbora trebaju bit početak demokracije, no zbog zasićenosti politikom i političarima, neinformiranosti ili nečeg trećeg, građani se nisu odazvali na izbore i sad je tako kako je. Izbori za mjesne odbore trebali bi biti izbori sposobnih ljudi koji će raditi za svoju zajednicu, a nikako politički izbori nakon kojih ćemo dobiti situaciju da građani i ne znaju da mjesni odbori postoje. Zato se iskreno nadam da će svi izabrani ipak pokazati volju za rad i boljitak Kaštela, jer to nam treba – kazala je između ostalog Marinka Parčina s nezavisne liste, koja će biti članica Vijeća mjesnog odbora Kaštel Stari.

Promijeniti termin izbora

Da je problem izbora za vijeća mjesnih odbora slab odaziv birača, ustvrdio je i predsjednik kaštelanskog SDP-a Matko Kuzmanić.

https://www.portal.hr/images/stories/novosti/2014/02/gv/kuzmanic.jpg
Matko Kuzmanić

- Već nekoliko puta sam na Gradskom vijeću upozoravao na ovaj problem te tražio da se omogući kako bi se ovi izbori održali u isto vrijeme kao i lokalni izbori. Izlaznost bi bila daleko veća, rezultati bi pokazali pravo stanje stvari, a i financijske uštede bile bi značajne. Građanima ovi izbori očito nisu previše zanimljivi i rezultati su takvi kakvi jesu – zaključio je Kuzmanić, koji će i dalje nastojati da se promijene termini i rokovi ovakvih izbora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Druga politička opcija

Predstavnici Saveza za Kaštela djelomično su bili zadovoljni izborima, ne brojem članova vijeća, već činjenicom da su u ovom trenutku druga politička opcija u Kaštelima.

- Svi prethodni izbori pokazali su da stranke pravaško-demokršćanske političke opcije imaju značajno biračko tijelo i naša je obveza bila ujediniti se i zajedno sudjelovati na ovim izborima kako bi zajedno bili dio neposrednog oblika sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Za sada smo zadovoljni ovim prvim zajedničkim izborima, a sad nas čeka konkretan rad, koji će dati konkretne rezultate, nadamo se da će ti rezultati biti prepoznati, a onda će i rezultati svih ostalih izbora biti i bolji – zaključio je Mario Serajlić iz Saveza za Kaštela.


Mario Serajlić

Rezultati po mjesnim odborima:

KAŠTEL SUĆURAC– Glasovalo 702 -  12,55 % birača

HDZ – 7 članova: Damir Rajčić, Jadranka Matok Bosančić, Joško Oštrić, Tomislava Bogić, Željko Mrkonjić, Tomislav Duvnjak i Marija Jerkunica
SDP-HSLS-HNS – 1 član: Ivana Marasović
Savez za Kaštela – 1 član: Željan Jurlin

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

KAŠTEL  GOMILICA– Glasovalo 653 - 15,42 % birača

HDZ – 6 članova: Denis Ivanović, Ante Kapetanović, Natalija Burazin, Ante Jureškin, Iva Barun i Ante Škalic
Savez za Kaštela – 1 član: Marinko Granić

KAŠTEL KAMBELOVAC– Glasovalo 646 – 14,28 % birača

HDZ-HSS - 5 članova: Doris Grgurin, Mate Taraš, Ante Ljubić, Nikola Dragun i Marko Ćurak
KLGB, nositelj Josip Berket – 4 člana: Josip Berket, Meri Škopljanac Gagić, Kristina Konta i Veno Jerković

KAŠTEL  LUKŠIĆ- Glasovalo 369 - 7,51 % birača

HDZ – 6 članova: Patrik Grgurić, Branimir Matijaca, Dragan Klarić, Ivanka Lijić, Davor Delić, Bora Duvnjak
Savez za Kaštela – 3 člana: Ante Maras, Karmelo Milanović, Ivana Bubrić

KAŠTEL STARI– Glasovalo 389 - 9,65 % birača

HDZ-HSS – 6 članova: Ivan Udovičić, Doris Čiček, Josip Matas, Marko Bilić, Ivana Ivanković i Renato Đikić
KLGB, nositelj Marinka Parčina – 1 član: Marinka Parčina

RADUN- Glasovalo 187 -  8,37 % birača

HDZ – 5 članova: Tomislav Lovrić, Katarina Bogić, Anđelko Grbeša, Hrvoje Boljat i Ivica Petrović
KLGB – 1 član; Goran Samardžić
Savez za Kaštela – 1 član: Stipe Ursa

KAŠTEL NOVI– Glasovalo 312 -  7,67 % birača

HDZ-HSS – 5 članova: Joško Botić, Nikola Gotovac, Dinko Bekavac, Jurica Škrapić i Mila Rašić
Savez za Kaštela – 2 člana: Ilko Tranfić i Mario Serajlić

KAŠTEL ŠTAFILIĆ– Glasovalo 226 – 7,06 % birača

HDZ-HSS – 6 članova: Nenad  Pera, Marija Juras, Željko Plazonić, Vinka Kuzmanić, Ante Botić i Jean Biluš Gagić
SDP-HSLS- HNS – 1 član: Tugomil Jure Zekan

RUDINE- Glasovalo 202 - 11,5 % birača

HDZ – 5 članova: Antonio Budimir, Ivana Botić, Ivan Brešković, Ante Botić i Jure Jukić
SDP-HSLS-HNS – 1 član: Edin Zahić
Savez za Kaštela – 1 član: Mario Kurtušić


Izdvojeno

 
 


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.