I izbori za vijeća mjesnih odbora važan su dio u realizaciji boljeg života

ISKORISTITE PRAVO BIRANJA
Pred Kaštelanima su u nedjelju izbori za vijeća mjesnih odbora, izbori koji su do sada često bilježili malu izlaznost i nisu izazivali veću pažnju javnosti. U većini razvijenih zemalja slični izbori  predstavljaju važan dio demokratskog odlučivanja, jer se smatra da se radi o komunalnim izborima, koji imaju veliki značaj u rješavanju bitnih pitanja za okružje u kojem se živi.

Mala zainteresiranost za ove izbore u Kaštelima možda ima osnovu i u činjenici da mnogi smatraju mjesne odbore nevažnima jer nemaju svoj proračun, rad u njima je volonterski te se teško može očekivati veći angažman pojedinaca, ne donose odluke o komunalnim investicijama, već to radi Grad, politički su obojana...

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Neke od tih zamjerki naveo nam je u razgovoru dosadašnji predsjednik mjesnog odbora Rudine, Jurica Botić, koji je, unatoč svom angažmanu, generalno nezadovoljan ostvarenim.

- Nezadovoljan sam jer su Rudine, a to važi i za druge dijelove Kaštela poviše magistrale, zadnja rupa na svirali. Mjesni odbori nemaju svoja financijska sredstva pa nemaju niti mogućnosti brzog djelovanja u konkretnim slučajevima komunalne problematike. Nastojimo biti poveznica između gradske vlasti i građana, no objektivno ne možemo puno učiniti bez svog proračuna. Iako ima mnogo problema na koje su se nadležni oglušili, moram kazati da smo zadovoljni što je u proteklim godinama zatvoren deponij u Rudinama. Još smo daleko od krajnjeg cilja, ali važno je da se problem prepoznao i započelo njegovo rješavanje. Isto tako zadovoljni smo jer smo uspjeli malo zabavnog života, kroz pučku feštu, donijeti i u ovaj dio Kaštela – kazao je Botić.

Zadovoljstvo što su u svoje mjesto, na neki način, vratili zabavu i oživjeli ga i u ljetnim i u zimskim mjesecima, izrazio nam je i predsjednik mjesnog odbora Kaštel Lukšić, Patrik Grgurić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

- Mjesni odbor Lukšić ima odličnu suradnju s lukšićkim udrugama, koje su s nama ponijele teret organizacije raznih događanja, na zadovoljstvo ne samo Lukšićana već i svih onih koji su u Lukšić dolazili.

Ovaj Mjesni odbor bio je posebno aktivan, stalno smo bili na usluzi građanima, primali njihove primjedbe i prijedloge, nastojali im pomoći u rješavanju problema. Bili smo most između građana i gradske vlasti, „obijali“ vrata različitih gradskih službi, i nešto se i napravilo. Mogu spomenuti asfaltiranje ulice, rasvjetu u različitim područjima mjesta, nove tribine na betonskom igralištu, rješavanje problema nagomilavanja kontejnera u pojedinim ulicama, gdje smo uz suradnju s Čistoćom uveli kante za smeće, a bilo je tu i cijeli niz drugih komunalnih problema. Nismo sve uspjeli realizirati, jer je gradski proračun takav kakav je, a ono zbog čega žalim je što nismo uspjeli riješiti probleme prometa u Omašićevoj ulici, no i dalje ne odustajemo – poručio je Grgurić.

I u mjesnom odboru Kaštel Novi, prema riječima predsjednika Joška Botića, radilo se uglavnom na rješavanju komunalnih problema.

- U skladu s gradskim proračunom bile su i aktivnosti na kojima su radili članovi Vijeća mjesnog odbora. Na popisu postignutog nalazi se uređenje pojedinih poljskih puteva, rasvjeta u pojedinim ulicama, sudjelovali smo u rješavanju komunalnih pitanja vezanih uz novu školu. Vijeće mjesnog odbora započelo je i s projektom uređenja Radunićeve ulice kao glavnog spoja sjevera i juga mjesta, a taj projekt mora se nastaviti i završiti, jer je od izuzetne važnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Često znam reći da su mjesni odbori savjetodavno tijelo, koje može pomoći u rješavanju pojedinih problema na koje građani nailaze, a u svemu je važna komunikacija s građanima – kazao je Joško Botić.

Iako su naši sugovornici ustvrdili da se može postići onoliko koliko gradski proračun dozvoljava, da se zaključiti da mjesni odbori ipak mogu odigrati značajnu ulogu u rješavanju pojedinih problema i to ne samo mjesni odbori s čijim smo predsjednicima razgovarali, već i svi ostali, zavisno od angažmana članova vijeća mjesnih odbora.

I zbog toga je važno izaći na izbore, dati glas onima za koje mislite da će najbolje i najviše raditi za svoje mjesto, a nakon izbora ostvariti komunikaciju s njima i zajednički iznaći rješenja za svakodnevne probleme grada u kojem živimo.


Popis kandidacijskih lista te kandidata za Izbore za vijeća mjesnih odbora pogledajte OVDJE… 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Izdvojeno

 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.