Prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama Zakona o pravima nacionalnih manjina

INICIJATIVA STOŽERA ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA
Građani Hrvatske pa tako i Kaštela ovih dana mogu staviti svoj potpis na izjašnjavanje birača koje je pokrenula građanska inicijativa „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“, kojim se traži raspisivanje referenduma o promjeni članka 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema njihovom prijedlogu članak bi trebao glasiti: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice."

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

- Predloženom izmjenom napustio bi se uvjet da pripadnici nacionalne manjine trebaju činiti trećinu stanovništva grada ili općine, i prihvatio bi se uvjet sadržan u ranije važećem Ustavnom zakonu o ljudskim pravima i slobodama i pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj. Predloženom izmjenom Republika Hrvatska ne bi prekršila pravila međunarodnog prava jer pravo ravnopravne službene uporabe jezika nacionalne manjine jamči Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina, koje je i Republika Hrvatska stranka, na način da ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu, već je na svakoj državi da to uredi svojim zakonodavstvom. Predloženom izmjenom ne ukida se pravo koje jamči Konvencija, već se mijenjaju uvjeti pod kojima se ono ostvaruje. Isto tako, predloženom izmjenom ne utječe se na pravo svakog grada ili općine da svojom diskrecijskom ocjenom s obzirom na svoje posebne okolnosti, odrede da pripadnici određene nacionalne manjine mogu činiti i manji udio u stanovništvu kao uvjet za uvođenje jezika te nacionalne manjine u ravnopravnu upotrebu - stoji u obrazloženju inicijatora.

Prikupljanje potpisa započelo je 17.studenog i trajat će do 1.prosinca.

- Organizacijski odbor poziva sve zainteresirane građane da se pridruže ovoj akciji, te u njoj aktivno sudjeluju. Zbog lošeg vremena potpisivanje smo bili prisiljeni organizirati u pojedinim ugostiteljskim objektima pa tako građani mogu svoj potpis dati svakim danom na više lokacija u Kaštelima: caffe bar "Latino" Kambelovac,  caffe bar "Bugzy"  Lukšić,  cafe bar „Žega“ Gomilica , caffe bar "Stop" Gomilica, caffe bar "Chicago" Štafilić, caffe bar „Moak“ Sućurac, prostorije Torcide Kaštel Lukšić,  prostorije Torcide Gomilica i prostorije Hvidre Kaštela.  Ako nas vrijeme posluži, ovih zadnjih dana štandove ćemo postaviti na svim rivama, pokraj Gradske uprave i ispred pojedinih trgovačkih centara, kao i nakon misa ispred kaštelanskih crkvi – informirao nas je koordinator za Kaštela u ime građanske inicijative, Ante Komljen.


Izdvojeno

 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.