Prva nagrada Renati Dobrić

DANI SJEĆANJA NA POBIJENE FRANJEVCE
Na ovogodišnjim Danima sjećanja na pobijene franjevce, održanim u Širokom Brijegu, vicepostulator fra Miljenko Stojić podijelio je nagrade nagrađenima na »2. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. U kategoriji odrasli, prvu nagradu dobila je Renata Dobrić iz Kaštela.

Njezina priča nosi naslov »Napokon: Iz tame u svjetlo ili Povorka smrti«. Priča govori o grižnji savjesti čovjeka koji umire, a sudjelovao je u bitkama za Široki Brijeg i Mostar. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

»Ja ti opraštan..., a virujen da će ti i Bog oprostit, jer ne znaš šta činiš! Ja ti opraštan!«, bile su riječi s kojima se 87-godišnji Frane već 67 godina svakog jutra budio, s kojima je tijekom cijelog dana živio i s kojima je svake večeri lijegao na počinak.
Ako se to može nazvati počinak. Jer, to je više bio košmaran san, ili noćna mora, u kojoj su se pojavljivala lica i događaji koji su se odigrali 14. veljače 1945. u Mostaru.
»Veljača. Ta prokleta veljača. A još jednu san, kako se čini, dočeka.«, mrmljao je sebi u bradu tog posljednjeg siječanjskog jutra 2012. stari Frane, dok mu je patronažna sestra, kao i svakog dana u posljednje dvije godine, mijenjala pelenu.
Još jednom mu je kroz glavu prošla situacija u kojoj se našao te kobne zimske veljače. U glavi mu se vrtio film u kojemu je on bio jedan od glavnih glumaca. Film u čijem je pisanju scenarija i snimanju sudjelovao i kao glumac i kao scenarist, a čiji tijek više nitko ne može promijeniti. Iako od tog kobnog dana nije prošao trenutak a da nije poželio svoj život promijeniti. Ali, nije išlo…
»E, šta bi da sad da se nisan naša u Mostaru toga 14. veljače 1945.! Šta bi bilo da san se sakrija i da uopće u partizane nisan iša, niti uzima tu beštiju od crvene knjižice, ka ča su mi moji doma govorili!? Kakav bi mi onda život bija?«, pitao se po tisućiti put, nastavljajući prebirati po svom životu.

Druga nagrada dodijeljena je Fabijanu Lovriću iz Knina. Njegov književni rad nosi naslov »Neka blagoslov Tvoj padne na ljude«. 

Treću nagraduza književni rad dobio je Darko Juka iz Mostara za pjesmu »U jazbinu tijelo, duša u raj«.


Izdvojeno

 
 

Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.