Jelo lako probavljivo i prilagodljivo godišnjim dobima. Lagano za pripremu, a omiljeno u mnogim kuhinjama. Varijacije musake postoje s obzirom na godišnja doba, pa tako osim krompira, možemo je spremati s tikvicama, kupusom, balancanama, gljivama....ovisno o mašti i mogućnosti nabavke pojedine namirnice.
Mi smo se opredjelili za balancane iz jednostavnog razloga što baš sada rastu u našem vrtu, a osim toga slijedimo trend ljubičaste, koja je u modi.
Potrebne namirnice:
1 kg balancani
Par žlica brašna
40 dag mljevenog mješanog mesa ( možemo ga zamijeniti i purećim)
1 kapula
Sol
Papar
Peršin
2 jaja
čaša mlijeka
10 dag masti ili ulja
Način pripreme:
Balancane ogulit, oprat izrezat po dužini te posolit da omekšaju. Nakon 15 minuta ocijeđene uvaljat u brašno i lagano popržit. Na istom ulju dinstat (pirjat) kapulu i meso.
U lagano nauljenu škrovadu slažemo red balancana, red mesa, i svaki red pospemo peršinom, te malo posolimo i popaprimo. Slažemo redove dok ne potrošimo namirnice, a pri tom pazimo da posljednji red budu balancane.
Jaja i mlijeko izmutimo i prelijemo preko musake, te pečemo oko sat vremena na jačoj (180-200 stupnjeva) temperaturi, dok musaka ne dobije rumenu površinu.
Uz ovaj lako probavljiv obrok odlično prijaju sve vrste salata.
Dobar tek!