
Ovogodišnji 16. Sajam „Slavonski banovac“ pretvorio je Pakrac u pravo sajamsko središte kontinentalne Hrvatske. Ove subote, 11. listopada, uz bogat kulturno-zabavni program, srednjovjekovni festival, natjecanje u kuhanju graha „Grahfest“, koncert Jelene Rozge i večernji vatromet, manifestacija je okupila stotine izlagača i tisuće posjetitelja iz svih dijelova zemlje. No među brojnim sudionicima posebno su se istaknule kaštelanske udruge, koje su svojom gastronomskom ponudom i zajedništvom unijele dašak mora i ribarske tradicije u srcu Slavonije.
U sklopu eno-gastro dijela sajma sudjelovali su članovi PŠK Srdela, kaštelanske HVIDRA-e i Udruženja obrtnika Kaštela. Riječ je o skupini ljudi koji su, uz veliko srce i volju, svojim radom i trudom donijeli duh Dalmacije u Pakrac. PŠK Srdela i kaštelanska HVIDRA pripremili su i podijelili čak 200 porcija tunjevine te 150 porcija brujeta od hobotnice i kozica sa domaćim njokima. Njihov štand bio je neprestano okružen posjetiteljima koji su uživali u okusima mora i prijateljskoj atmosferi.
Svoj doprinos dali su i članovi Udruženja obrtnika Kaštela, koje su predstavljali bračni par Marko i Mara Topić, poznati domari planinarskog doma Malačka. Oni su pripremili i podijelili 170 porcija svježe pečenih komarči sa gradela, privlačeći brojne znatiželjnike mirisom i toplinom dalmatinskog druženja.
Kad kaštelanske udruge ovako pokažu svoje umijeće i s ponosom predstave svoj grad, nije ni čudo što se brojna udruženja obrtnika svako ljeto rado okupljaju u Kaštelima. I ovoga su puta na najbolji mogući način iskoristili priliku da predstave bogatstvo svoje tradicije, zajedništva i dalmatinskog duha.
Sudjelovanjem kaštelanskih udruga na Sajmu „Slavonski banovac“ potvrđeno je da istinska vrijednost ovakvih događaja leži u povezivanju različitih krajeva Hrvatske, dijeljenju običaja, okusa i topline ljudskog susreta.
Foto: PŠK Srdela


