Anto Kovač

Anto Kovač, Hrvat, Cesta dr. F.Tuđmana 0, K.Gomilica, 15313546 – Kaštela
- Zamjenik kandidata: Goranka Kanajet, Hrvatica, Cesta dr. F. Tuđmana 59, K.Kambelovac, 100310252 – Kaštela
- Zamjenik kandidata: Jurica Botić, Hrvat, Put mira 5, K.Novi, 103646270- Kaštela
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP
HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI – HNS

 

PORTALOV INTERVJU S ANTOM KOVAČEM

Kovač: ruku pod ruku stručnost i emocije

KAŠTELA - GRAD S PUNO POTENCIJALA
Na prvi pogled Anto Kovač, izgleda poput nekog dobroćudnog srednjoškolskog profesora, ali svi koji su s njim surađivali makar jednom u životu, dobro znaju da se radi o čovjeku koji zna što hoće, stručnjak je za ekonomiju koji voli dobro društvo i spreman je svakoga saslušati.

Rođen je na Pelješcu koji gravitira Dubrovniku pa je to vjerojatno bio razlog što mu je umjesto slova e u imenu, u matičnim knjigama upisano slovo o, zbog čega ga pojedinci često ne povezuju s njegovim kaštelanskim porijeklom.

Zasluge za njegovu stalnu užurbanost i energiju koju posjeduje možemo pripisati njegovim atletičarskim danima i rekreativnom nogometu, ali i druženju s mladima.
Iza sebe ima dugu listu uspješnih projekata na kojima je radio, ali ipak će kao svoja najbolja postignuća spomenuti svoj brak, dvoje djece i dvoje unučadi.
 
Probleme grada shvaća ozbiljno, ali kako je kod njega uvijek prisutna doza optimizma, za Kaštela će reći kako su grad s puno potencijala koje treba znati iskoristiti.

Nakon usvajanja izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a ostalo je pitanje legalizacije objekata koji se nalaze izvan građevinske zone?
- Prvo moram naglasiti da je pogrešan pristup legalizaciji objekata jer nije izvršena analiza s aspekta problema prostora, infrastrukture, izrađenih prijedloga kriterija za legalizaciju i dr., što je sukladno dosadašnjem načinu vođenja grada.
Ako se prihvati ovakav način legalizacije manjeg dijela objekata, za koji ne vjerujem da će polučiti rezultate, Grad treba preuzeti cjelokupnu obvezu iniciranja stručno operativnog rada i stručne pomoći prema građanima. Grad, jer nije uredio potrebnu prostornu dokumentaciju, mora sankcionirati svoju odgovornost jer je to njegovo pitanje, a ne pitanje građana.

Koje su po vama tri glavne smjernice razvoja kaštelanskog turizma?
- Prva smjernica zasigurno je završetak Palacea i drugih objekata nekadašnje Kaštelanske rivijere, sređivanje prostora Kemokompleksa  te uređenje infrastrukture. Druga smjernica treba biti u vidu poticajnih mjera za razvoj privatnog sektora u turizmu, a treća je marketinška prezentacija Kaštela i svih turističkih resursa u njima, ali ne na ovakvim osnovama kao do sada.

Kako komentirate posljednje neslužbene informacije da su Palace i Resnik na prodaji i ima li rješenja te priče oko kaštelanskih hotela?
- Ukupna privatizacija u Hrvatskoj pa tako i Kaštelima(čast izuzecima) odražava izgradnju stranačko- interesno-porodičnog stabla gdje su interesi građana u drugom planu. Da je tako može se dokazati kad bi nadležni organi analizirali imovinu pojedinaca koji se prije nisu bavili biznisom, a stekli su ogromna bogatstva. Cijela priča oko kaštelanskih hotela također je pitanje za odgovorne i nadležne organe državnih institucija.

Za promociju i razvoj kojih pet kaštelanskih brandova bi se zalagali u vašem mandatu?
- Prvo je povijesno-kulturna baština Kaštela sa njihovim crkvicama, dvorcima i pričom o Miljenku i Dobrili. Potom je brand poljoprivrede i to kaštelanska trešnja, poma, bob i crljenak, a u tom kontekstu treba oplemenjivati padine Kozjaka koji može u poljoprivrednom smislu dati nove brandove. Poseban brand je i nautički turizam sa, a brand bi trebao biti i seoski turizam koji bi povezao Kaštela sa zaleđem u jedinstveni prostor. I na kraju kao brand navest ću gostoljubivost, mediteranski ugođaj i izuzetnu klimu.

Postoji li rješenje za područje nekadašnjeg Adriavinila, koje je posljednjih godina ruglo grada?
- Prije svega Grad je u pretvorbi trebao zadržati taj resurs jer je odnos kupoprodajne cijene od 17 E po metru četvornom bio neusporediv s tržišnom cijenom od 200-300 E. Razlikom u cijeni grad je mogao riješiti dio svojih infrastrukturnih problema.
S obzirom na interese grada, sa vlasnikom bi se trebalo raspraviti i dogovoriti dinamiku određenih radova, ali što se točno može napraviti malo tko od nas zna jer nismo upoznati s ugovorom o kupoprodaji.

Kako bi ocijenili projekte most Kaštela-Split i tunel kroz Kozjak?
- I most i tunel potrebe su ova dva grada ali i šireg područja, no smatram da bi se tunel trebao nalaziti na pravcu mosta, a ne na predviđenoj lokaciji jer će to biti dodatno opterećenje za Kaštela.
Most i tunel trebali bi imati zadaću rasterećenja prometa i ekološku ulogu u razvoju ovog područja.
Međutim ne vjerujem da će ova dva projekta ugledati svjetlo dana u slijedećem mandatu bez obzira na važnost tunela za radnu zonu u Vučevici jer mislim da se ipak radi o dugoročnim projektima.

Na što vas asocira kada čujete frazu „nedostatak sadržaja za mlade“?
- Kakav je odnos prema potrebama svih građana takav je i prema mladima i to počevši od jaslica i vrtića, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca pa do studenata. Za sve njih nedovoljno je sadržaja za igru, učenje, zabavu i stvaranje.

Jeste li za jedan nogometni klub u drugoj ili tri u trećoj ligi?
- Ja sam za jedan nogometni klub u prvoj ligi i to privatiziran po osnovama novog Zakona te male klubove na najširoj amaterskoj i rekreacijskoj osnovi.

Vaše mišljenje o lokalnim medijima, potrebi njihovog postojanja i budućnosti?
- Bit ću konkretan i reći da Portal kvalitetno i intenzivno prati gradska događanja kao i Slobodna Dalmacija kroz svoje dopisništvo, ali to je sve za određeni krug građana. Kako su Kaštela ipak veliki grad trebali bi imati svoj list pa bih se usudio reći i TV postaju kako bi se još više moglo razvijati istraživačko novinarstvo koje bi bilo, uz opoziciju, korektiv vlasti.


Blic pitanja:

Omiljena glazba/grupa ili pjevač: glazba iz 70-tih i 80-tih/Vice, Hari(zbog tekstova), Madonna
Posljednja pročitana/najdraža knjiga: „Jane Eyre“ C.Bronte
Najdraži film: Imitacija života
Najdraže jelo: blitva i riba
Hobi: poljoprivreda i more
Kućni ljubimac: pas Lina i mačak Hićo
Najdraži sport: nogomet
Pušač: ne
Najgora navika: ne odmaram se
Najveći gaf koji ste napravili: što sam se uhvatio politike
Vaš životni uzor: Vlado Gotovac, Savka Dabčević Kučar i Ivica Račan
Vjeronauk u školama: to pitanje ostavljam prosvjetnim djelatnicima bez utjecaja politike i crkve
Abortus: da, o tome trebaju odlučivati partneri
Tri riječi koje vas opisuju: drugi me opisuju: pošten, radišan i druželjubiv, valjda je tako
Koliko košta autobusna karta do Splita: ne znam jer sam poslom i obvezama vezan za Kaštela


Više pročitajte na www.sdp-kastela.com i u vezanim vijestima desno...


Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.