Josip Berket

Josip Berket, ing.pomorskog prometa, Hrvat, Obala k.Tomislava 32, K.Kambelovac, 102321510- Kaštela
- Zamjenik kandidata: Marinko Kovačev, dipl.iur., Hrvat, Obrov 35, K.Lukšić, 102980569 - Kaštela
- Zamjenik kandidata: Marinka Parčina, Hrvatica, Ivana Danila 7, K.Stari, 102929756 - Kaštela
NEZAVISNI KANDIDAT

 

PORTALOV INTERVJU S JOSIPOM BERKETOM

Berket: tračak tradicije u svim planovima

POČETAK SVEGA JE OBITELJ
Josip Berket ili kako ga njegovi zaposlenici najčešće nazivaju, kapetan Berket, veoma često, u mnogim razgovorima, s ponosom priča o svom porijeklu, roditeljima, djeci, suprugama te bratu i sestri.
Iako ga život ponekad nije milovao, kapetan se može pohvaliti s bogatim životnim iskustvom, od školskih dana, preko dugogodišnjeg života i rada na velikim svjetskim morima pa do poduzetničkog duha i sadašnje kandidature za kaštelanskog gradonačelnika.

Uz more kapetan Berket voli i planine, a kao član PD Mosor godinama je upoznavao brojne planinarske staze i poneke vrhove. Kao i većina Dalmatinaca njeguje i posebnu ljubav za dobru pjesmu, a svoje glasnice nekada je oštrio nastupima u crkvenom zboru.

Iako će netko reći da je još mlad jer je tek u prvoj polovici šestog desetljeća svog života, drugi će ga proglasiti starim za nove ideje, ali on se, kako kaže, rijetko obazire na to, što se vidi i iz njegovog nastojanja da postane kaštelanski gradonačelnik i u gradsku vlast unese nešto novo.

Kako bi riješili legalizaciju objekata izgrađenih izvan građevinskih zona današnjeg GUP-a?
- Svatko tko ima pravo glasa ima pravo i na građevinsku dozvolu. Kako mnogi ne bi bili zakinuti trenutno važećim urbanističkim planovima, odnosno da se legalizacija omogući tek pojedincima, nužne su kartografske izmjene GUP-a kojima će se građevinske zone proširiti. Nakon toga, svu gradnju u Kaštelima treba dobro kontrolirati.

Svi kandidati u svojim programima jedno od najvažnijih mjesta dali su razvoju turizma. Koje bi po vama bile tri glavne smjernice za taj razvoj?
- Kao trenutno najveći sakupljač boravišne pristojbe u Kaštelima, iako bi to trebali biti hoteli poput Palacea i Resnika, mislim da imam pravo reći da govora o turizmu ne može biti bez uređene vodoopskrbe, kanalizacije i čistoće. Problem vode može se lako riješiti, a kanalizacija će biti uređena kada bude završen eko projekt(iako se s planovima za sekundarnu mrežu trebalo početi još prije pet godina, a ne čekati), dok je problem čistoće pitanje Zakona i svih nas.
Kako govoriti o turizmu kada nam ulica dr. Franje Tuđmana izgleda onako s prepunim kontejnerima, pogotovo u dane vikenda. Da bi se stanje popravilo kontejnere treba maknuti sa ulica, ljudima dati njihove kante i tako ih educirati za odvajanje otpada što je i predviđeno novim Zakonom o gospodarenju otpadom.
Iako Kaštela imaju sve predispozicije za razvoj turizma poput geografskog položaja i odlične klime, uskoro čistog zaljeva i blizine aerodroma, govoriti o hotelima, mega jahtama i marinama prije rješavanje ovih problema, samo je floskula.

Iz neslužbenih izvora imamo informacije o prodaji Palacea i Resnika. Kakav je vaš komentar i postoji li rješenje ove sapunice zvane kaštelanski hoteli?
- Ne mogu ulaziti u detalje vlasničkih odnosa i načina kako je to kupljeno i hoće li se ponovno prodati. Mogu samo navesti primjer Marine Kaštela, gdje radi stotinjak njenih djelatnika i još dvjestotinjak kooperanata i u koju su uloženi milijuni eura, a koja se unatoč tome ne može prodati i da to želim, jer imamo koncesiju i možemo je koristiti dok traje taj ugovor. Razlika između Marine i navedenih hotela je što su oni u potpunom vlasničkom odnosu i vlasnici mogu raditi skoro što hoće.
Grad mora imati menadžment koji je po stručnosti iznad svih projekata koji dolaze u grad kako bi mogao postaviti određene uvjete od javne koristi. Isto tako mora servisirati sve investitore da im je lakše i jednostavnije otvarati hotele, zapošljavati ljude, a investitori su dužni poštivati zakone. Znači Grad mora pratiti te projekte, a za to mora imati stručni tim koji bi se mogao suprotstaviti bilo kakvoj zloupotrebi, ali na žalost ga nema.

Za razvoj kojih ćete se pet kaštelanskih mogućih brandova zalagati u svom mandatu?
- Na prvom mjestu treba biti starohrvatska povijest i početak hrvatske državnosti, a u sklopu toga treba  valorizirati stara naselja na obroncima Kozjaka. Drugi brand trebaju biti kaštelanski dvorci, a da bi oni bili prepoznatljivi kao zaštitni znak Kaštela treba urediti i njihove okoliše. Treći brand je kaštelanska poljoprivreda i to od kaštelanske pome i boba do crljenka, a taj bi brand nazvao brandom zdravog života iz kaštelanskog polja. Četvrti je svakako turizam i to pod motom: Kaštela kakva su nekada bila. I na kraju ne smijemo izostaviti kaštelanska kulturno amaterska društva koja datiraju još iz druge polovice 19. stoljeća te imaju bogatu povijest i iz kojih su proizašli današnji zborovi i glazbe.

Imate li rješenje za uklanjanje jednog od najvećih rugla grada, bivši Adriavinil?
- Ako kažem da je Marina Kaštela zadnjih godina uprihodila državi preko 50 milijuna kuna kroz prireze, poreze i razna davanja, onda znate kolika je šteta što je taj prostor neiskorišten i u onakvom stanju. Grad bi trebao donijeti određene planove jer mu je u interesu naplatiti komunalije i poreze te zaposliti ljude, po kojima bi se vlasnik trebao držati rokova i uvjeta te napraviti sve što se uklapa u urbanističke planove. Ali i ovdje je problem privatnog vlasništva gdje vlasnik može raditi kako hoće bez obzira na javni interes.

Koliko su važni projekti tunel kroz Kozjak i most Kaštela - Split?
- Svaka dobra investicija je napredak i nitko pametan to ne može osporiti. Po mom mišljenju postoje dva uvjeta za realizaciju tih projekata, a to su da se ima dovoljno novca i da se sredi sve što je u ovom trenutku u gradu potrebnije, primjerice urediti cestu dr. Franje Tuđmana ili brzu cestu. Jer ako se izgradi most ili tunel, a ostalo ostane neuređeno, sve će se samo iskomplicirati.

Na što vas asocira fraza „nedostatak sadržaja za mlade“?
- To me asocira na jednu socijalističko-komunističku floskulu, samo da se nešto kaže, a ništa se ne napravi, ali sigurno je da mladi zaslužuju više pažnje i više sadržaja.
Osobno, ja sam u projekte za mlade u zadnjih 12 godina utrošio 2 milijuna eura privatnog novca i moram napomenuti, unatoč optužbama, da na to nemam poreznih olakšica, već samo osobno zadovoljstvo. Kroz veslački i odbojkaški klub te stipendije želim mladima pružiti nešto više. Određena sredstva za te klubove odvaja i Grad ali klubovi bez ulaganja iz Marine Kaštela ne bi mogli funkcionirati. Za mlade treba konkretno raditi jer skupljati potpise i samo govoriti bez pravih djela, nema svrhe.

Jeste li za jedan nogometni klub u višem ili tri u nižem rangu natjecanja?
- Pobornik sam svih projekata koji ujedinjuju Kaštela pa radilo se to o raznim proslavama, vjerskim događanjima ili sportskim klubovima. Volio bih da postoji jedan klub koji će promovirati Kaštela i kaštelanski sport, a mali klubovi neka i dalje postoje uz zadaću stvaranja mladih talenata.

Ovih se dana često postavlja pitanje lokalnih medija, ocijenite njihovu kvalitetu i navedite ideje za njihov razvoj?
- Mogu kratko reći: uvijek se može bolje. No njihov je značaj veliki jer dobro se zna da ako neki događaj nije medijski pokriven, kao da se nije dogodio. Kroz razne portale i dopisništva u Kaštelima se profiltriralo mnogo mladih novinara koji mogu biti osnova za pravu kaštelansku televiziju, radio ili novine. Gospodarstvo, turizam, brandovi, sport i sve ostale aktivnosti bez lokalnih medija ne mogu se prezentirati na pravi način.


Blic pitanja:

Omiljena glazba/pjevač ili grupa: Ozbiljna glazba (Verdi)/ Arsen, Vice, Giboni i klape
Zadnja pročitana/najdraža knjiga: „Vještica iz Portobella“ P.Coelho/I.Andrić „Travnička kronika“
Najdraži film: Lito vilovito i serija Naše malo misto
Najdraže jelo: Juha i lešo meso
Hobi: jogging, skijanje, tenis i jedrenje
Kućni ljubimci: mačka
Najdraži sport: balun
Pušač: Ne ( ni kavu ne pijem)
Najgora navika: kad mi obveze budu ispred obitelji
Najveći gaf koji ste napravili: obećanje obitelji koje nisam mogao ispuniti pa sam lagao
Životni uzor: otac i majka
Vjeronauk u školama: prvenstveno u crkvi, ali ako potrebe nalažu i u školi
Abortus: ljudsko pravo, ali Božji zakon
Tri riječi koje vas opisuju: pričljiv, osjetljiv (posebno na svoju djecu) i poštujem pokojnike
Znate li koliko košta autobusna karta do Splita: Ne znamJosip Berket na TV Dalmaciji


Više pročitajte na Berketovim stranicama... i u vezanim vijestima desno...Uvjeti korištenja    Korištenje kolačića    Kontakt    Marketing
Copyright © 2024. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.